BIRGITTE VAKSDAL

— De kaller meg gjerne for «momma», sier Eli Lutro om kallenavnet fra barnebarna. I en alder av 40 år ble hun bestemor. Som 66-åring er hun også blitt oldemor. Dessuten har antallet barnebarn steget til syv.

Oldebarnet ble født 21. februar, og heter Emma. Moren er Elis eldste barnebarn, Ann Elin Ramsdal (25). Eli var selvsagt til stede under fødselen.

— Det var helt fantastisk, sier Eli stolt.

Ikke tilfeldig

Det første barnebarnet kom i 1980. Den neste kom ikke før 1991, men siden den gang har barna kommet som perler på en snor. Men at Eli har vært med på alle fødslene, er langt fra tilfeldig.

— Det har hele tiden vært ønsket at jeg var med. Det har vært stor stas, sier Eli.

Mer tilfeldig er det kanskje at hun ikke har vært på jobb som barnepleier på Odda sykehus under noen av fødslene.

— Jeg har kommet inn utenom arbeidstid. Det er typisk at disse fødslene kom når jeg ikke var på jobb, ler Eli.

Eli har alltid likt jobben sin ved Odda sykehus. Hun har vært med på å ta imot mange av Oddas nyfødte innbyggere, men ekstra spesielt er det når et barnebarn eller oldebarn kommer til verden.

— Det er veldig givende. Jeg kan ikke beskrive det, slår barnepleieren fast.

Barna til Eli kaller henne mamma. Da hun ble bestemor i en alder av 40 år, ble hun kalt momma, og det kaller fem av barnebarna henne for. Sønnens barn, Sigve og Emilie, kaller henne farmor.

Fem generasjoner

Ikke mange får gleden av å bli kjent med sitt eget tippoldebarn. Elis mor, Gunhild, fylte 90 år 21. januar. Nøyaktig en måned etter var hun tippoldemor.

— Både min mor og jeg var de førstefødte. Og slik har det fortsatt nedover. Så i hvert ledd finner du en jente som er eldst i barneflokken, sier Eli.

Hele familien bor i Odda, så det blir rene slektsstevnet når familien treffes.

Eli gikk av med pensjon fra Odda sjukehus i fjor sommer. Nå blir det enda mer tid til de små i familien. Til tross for at hun har gått av med pensjon, tar Eli fortsatt ekstravakter på fødeklinikken.

Stort å få barn

For Ann Elin var det en stor støtte at bestemoren var til stede under fødselen.

— Det var veldig betryggende at hun var der, sier Ann Elin takknemlig.

Emma er nå blitt en uke gammel og koser seg hos Ann Elin og barnefar Kjetil Årekol.

Familiefødsler Eli har hjulpet til med:

Ann Elin 1980

Jon Sigve 1991

Emilie 1993

Elisabeth 1994

Cathrine 1997

Elena 2001

Maja 2005

Emma 2006

STOLTE: - Det blir ekstra spesielt å være med på fødselen til egne barnebarn og nå også oldebarn, mener Eli Lutro (66). Her sammen med barnebarn Ann Elin (25) og oldebarn Emma (1 uke gammel). FOTO: PRIVAT