Reaksjonene har vært sterke på Bømlo og Fitjar i dag etter at det ble kjent at fylkesrådmannen går inn for å legge ned Fitjar vidaregåande skule og Bømlo vidaregåande skule på Svortland.

Elevrådsleder Anri Hebib ved Bømlo vidaregåande skule mener forslaget vil ramme de 250 elevene på skolen hans hardt. Mange av dem bor i utkantene på Bømlo og har allerede lang reisevei til Svortland.

Han nevner følgende to eksempler:

Elever fra Finnås vil i fremtiden få én time og 40 minutters lengre skolereise hver dag dersom de skal gå på Stord. Elever fra Langevåg vil måtte tilbringe opp mot tre timer daglig i buss tur/retur.

— Dette er verdifull tid som burde vært brukt på læring. Ikke alle kan sitte på en fullstappet buss og konsentrere seg om lekser, sier Hebib.

Vil slåss for skolen

Han tror idretts- og lagslivet på Bømlo vil tape på at så mange ungdommer må reise inn til Stord daglig. Han frykter dessuten konsekvensene av at Bømlo kan miste studiespesialiserende fagtilbud.

— Studiespesialiserende er veldig viktig for næringslivet og kommunen. Vi trenger ikke bare elektrikere og mekanikere her ute, men også ingeniører, sier Hebib som ikke har tenkt å gi opp kampen ennå.

Også fra Fitjar varsler elevrådsleder Nina Moe Bakke at elevene vil slåss for å beholde skolen sin.

— Miljøet er utrolig godt og skolen vår har gode tilbud. Vi er ikke interessert i at skolen vår skal legges ned, sier Nina Moe Bakke, elevrådsleder ved Fitjar vidaregåande skule.

Hun frykter fylkespolitikerne tenker mer på økonomi enn på elevenes beste.

— Vi blir veldig godt fulgt opp på Bømlo og Fitjar, og vi frykter at det blir dårligere oppfølging av den enkelte på storskoler på Stord, sier Bakke.

- Viktig for næringslivet

De to elevrådslederne får støtte fra sine respektive ordførere.

— En nedlegging av skolen vil være en katastrofe for Fitjar og spesielt for elevene. Jeg håper inderlig fylkespolitikerne ser verdien av skolen vår. Det er en skole som tar vare på elevene og har de sterkeste fagmiljøene innenfor restaurant- og matfag og helse- og oppvekstfag i hele regionen, sier ordfører Wenche Tislevoll (H).

Bømlo-ordfører Odd Harald Hovland (Ap) kan ikke akseptere innstillingen slik den nå foreligger med kutt av én av to skoler og utflagging av studiespesialiserende fra kommunen.

— Vi ønsker en samlokalisering på Rubbestadneset under forutsetning av at dagens fagtilbud opprettholdes. Det må være en forutsetning at elevene kan få ta studiespesialiserende i egen kommune. Dette har stor betydning for næringslivet lokalt, sier ordfører Hovland.

- God og helhetlig plan

Skolebruksplanen vil bli behandlet i opplærings- og helseutvalget 12. februar, i fylkesutvalget 20.–21. februar og endelig vedtak blir fattet i fylkestinget 12. og 13. mars.

Opplæringsdirektør Svein Heggheim mener forslaget til skolebruksplan er godt og helhetlig.

— Det er en plan som skal ivareta prinsipp om regional skolestruktur. Alle regioner skal ha et godt og bredt tilbud av fag. Samtidig skal vi prøve å styrke fagmiljøene ved å etablere større enheter. Vi har fått svært positiv respons på høringsrunden. Vi har fått både støtte og motbør. Dette har ført til at vi har gjort en rekke endringer i forslaget. Med det som er omstridt på kort sikt, kan være positivt på lengre sikt, sier opplæringsdirektør Svein Heggheim i Hordaland fylkeskommune i en pressemelding.

Les hele planen her:

http://www.hordaland.no/skule

VARSLER KAMP: Nina Moe Bakke, elevrådsleder ved Fitjar vidaregåande skule håper fylkespolitikerne tenker på elevenes beste - og ikke bare på økonomi.
Privat foto
FORESLÅTT NEDLAGT: Fitjar vidaregåande skule er én av skolene som er foreslått nedlagt i Sunnhordland.
Fitjar vidaregåande skule