Elever vil slippe PC på skolen

Få land har flere PC-er i hjemmene og i skolen enn Norge. PC-bruk svekker karakterene, sier forskere. - Kast PC-en ut av klasserommet, ber elevene.

«Så var det over og ut med tavlekritt, tørre svamper og knitrende papir. Inn i skulestova kjem i staden digitale tavler styrt etter tøtsjmetoden og nyutdanna PC-ekspertar».

Sitatet er hentet fra Hordaland fylkeskommunes stolte presentasjon av «det store PC-sleppet» i fjor høst. Den moderne, digitale verden skulle innta klasserommene. Alle elever i fylkets videregående skoler ble utstyrt med en bærbar PC.

- De skrøt av at alt skulle bli så bra, men egentlig var det bedre før. Hvis jeg fikk velge, skulle PC-ene ut av klasserommet igjen, sier Joakim Bøe på Os gymnas.

Les også: Finske PC-er får stå i fred Finske PC-er får stå i fred

- Ikke modne nok
Det er et standpunkt han deler med mange elever i 1. klasse på skolen. De har skrevet stil om sine erfaringer etter en høst med bærbar PC på pulten. Dommen er klar. De elevene som beskriver den nye PC-hverdagen som positiv, kan telles på én hånd.

Elevene på Os gymnas forteller om PC-spill, chatting, Facebook og Nettby i undervisningstiden. For lærerne er det umulig å kontrollere. Ett tastetrykk er nok for elever som vil gå fra PC-lek til en skjerm uten plett og lyte.

- Selv om PC-en har sine fordeler, skulle vi kvittet oss med dem, sier Ingrid Klakegg.

Et par spede protester er å høre i klasserommet, men et soleklart flertall stemmer i. De skulle gjerne ha sluppet fylkeskommunens «PC-slepp».

- Det vi i hvert fall kan slå fast er at det ikke er PC som er alfa og omega i skolen, sier Jon Severud i Utdanningsforbundet i Hordaland.

- Ut vinduet og Windows
Severud synes det er i tidligste laget å trekke endelige konklusjoner kun et halvt år etter «PC-sleppet».

- Men noen løselige erfaringer er vel at vi kan risikere at konsentrasjonsproblemene øker. Konsentrasjonen kan tenkes å forsvinne ut både gjennom både vinduet og Windows, for å si det sånn, sier norsklektor Severud.

De siste tiårene har teknologientusiastene dominert debatten, mener Severud. Han maner likevel til måtehold.

- Nå er maskinknuserne på banen og vil kaste PC-ene ut av klasserommet.

Severud ønsker å traske langs den gylne middelvei.

- Her er det lett å gå i grøften. En grøft er å kaste ut tavler og kritt og la digitale lysfontener innta klasserommene. Den andre grøften er total teknologifiendtlighet.

Politikerstyrt
Rektor på Os gymnas, Trond Eikeland, er forsiktig PC-optimist, men innrømmer at han ikke ble tatt med på råd før fylkespolitikerne vedtok «PC-sleppet». Det ble heller ikke mange andre skoleledere og lærere.

Det samme er i ferd med å skje i Bergen. Byrådet erklært økt PC-tetthet som et satsingsområde. Den moderne teknologien inntar klasse- og grupperom, baser og undervisningsstasjoner og det er først og fremst politikerne som har bestemt det.

Men blir elevene bedre av dette? Langt fra alle er overbevist. Fra utlandet kommer stadig flere signaler som går i motsatt lei.

- For store fristelser
I USA har flere skoler, blant dem flere som tidligere var teknologiske fyrtårn i den amerikansk skolen, begynt å låse vekk PC-ene igjen. Erfaringene var ganske enkelt for negative.

NRK har rapportert fra eliteskoler i Tyskland som også har satt lås og slå foran PC-skapene.

I Tyskland har forskere fra «Institut für Wirtschaftsforschung» i München sett på sammenheng mellom PC-bruk og karakterer og justert for elevenes sosiale bakgrunn.

Konklusjonen er at bruk av PC i barne- og tenåringsrommene senker karakterene, fordi maskinene stort sett blir brukt til spill og moro. PC-bruk i skolen gir kun positiv effekt hvis den ikke tas i bruk mer enn én gang i uken, sier forskerne til nyhetsmagasinet Der Spiegel.

I Norge kjøres det på med nye PC-er med uforminsket styrke. På Os gymnas advarer dønn ærlige elever mot utviklingen.

- Fristelsene blir for store. Vi er ikke modne nok, sier Henrik Takle Eide.

  • Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under!

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Bilder

FOTO: Odd Mehus