Drapsdømte Bent, miljøterapeut Trond Berge Høvik og fengselsbetjent Bjørn Gerner Rasmussen stiller seg på linje foran elevene ved Bergen Handelsgymnasium. Elevene vet ikke hvem som er hvem.

— Hvem av oss tror dere er den innsatte, spør Bjørn. Flertallet av elevene tror det er miljøterapeuten med den lyse hanekammen.

— Er det fordi jeg har hanekam dere tror det er meg, spør Trond. Elevene nikker og ler, en jente svar ja.

Få trodde det var 29 år gamle Bent som hadde gjort noe galt.

Skal bryte ned fordommer

Prosjektet i regi av Bergen fengsel har så langt vært på 13 videregående skoler i Hordaland. Fredag besøkte de elever ved Bergen Handelsgymnasium. Målet med prosjektet er å bryte ned folks fordommer, og vise at kriminelle også er mennesker, som alle andre.

Elevene fikk høre historien til Bent.

— Jeg husker det første og det andre slaget. Så husker jeg ikke mer. Jeg angrer veldig på det jeg gjorde, sier Bent og ser elevene i øynene.

Mannen han banket opp for tre år siden døde, og Bent ble dømt til 11 års fengsel for drap.

Nå reiser 29-åringen rundt på skoler i Hordaland sammen med en miljøterapeut og en fengselsbetjent for å bryte ned fordommer.

Sjokkerte elever

  • Det er kanskje en bakgrunn, en årsak til at folk har gjort det de har gjort. Det er kanskje mer som ligger bak enn det som står i avisene. Men det er uansett ingen som har rett til å gjøre noe sånt som jeg gjorde, sier Bent.

Elevene ble overrasket og sjokkert da de fikk høre at 29-åringen som satt på stolen foran dem, hadde drept en person.

— Først tenkte jeg «å, herregud». Jeg så helt annerledes på ham med èn gang. Jeg så bare en side av saken, jeg tenkte bare på at han hadde drept en person, sier Stine Marie Sæterdal.

— Tenker du annerledes etter å ha hørt Bent sin historie?

— Ja, det gjør jeg.

- Tatt på sengen

Elevene synes den annerledes undervisningstimen var interessant. De merket at holdningene deres ble utfordret.

— Vi ble tatt litt på sengen alle sammen, at man ikke skal dømme ut i fra det man ser. Også fikk vi vite at det er grunner for hvorfor ting skjer, sier Even Sandahl.

Bent håper at folk gjennom prosjektet kan lære at kriminelle er som andre, at det kan være tilfeldigheter som gjør folk til drapsmenn. At det er et skarpt skille mellom kriminelle og ikke-kriminelle mennesker.

— Folk som sitter i fengsel og har sittet i fengsel, de er mennesker de også. Det eneste som hjelper er nok rehabilitering og å bli tatt inn i samfunnet, inn i varmen. Folk må være ikke så full av fordommer, sier Bent.