EIR STEGANE

— Vi har fått tilsendt en liste med sparetiltak. De fleste er rystende, sier en av foreldrene, Odd Espedahl.

Han er fortvilet og forbannet over det som skjer med skolen som er tvunget til å kutte 425.000 kroner frem til nyttår.

— Jeg godtar det bare ikke. Det går ikke an. De unnlater å bevilge penger til en skikkelig skole, sier Espedahl, som er pappa til en av guttene i 6. klasse.

Hver klasse på Åsane-skolen får ikke bruke mer enn 800 kroner på mat. Beløpet skal i sin helhet dekke behovet for 27 elever frem til nyttår.

— Det er helt meningsløst. Her klager vi over at ungene får i seg for mye hamburger og cola, og så kutter de på dette. Hvor mye matlaging tror du de lærer på denne måten? spør Espedahl oppgitt.

«Rammer de svakeste»

Likevel synes han at kutt i antall spesialtimer for dem som har lese- og skrivevansker er det verste. Tiltaket gjelder elever fra 5.-7. klasse.

— Dette går ut over de svakeste. Det synes jeg er helt forferdelig. Spesielt med tanke på at vi har milliarder av oljekroner. Det var bedre om vi brukte noen av pengene på skole og helse, og så får bare renten gå litt opp, mener faren.

Han retter ikke skytset mot skolen, men føler seg lurt av politikerne og krever svar og handling.

— KrF, Høyre og Venstre gikk til valg på at de skulle satse på en bedre skole. Det har ikke skjedd. Kjell Magne Bondevik delte ut 250.000 kroner til en fattig skole i USA. Nå forventer jeg at han gjør det samme til Tertnes skole. Han er herved invitert! sier Espedahl.

I brevet sønnen fikk med seg hjem fra læreren står det også at Tertnes ikke kan klare å følge læreplanen (L 97) på grunn av ressursmangel.

— Det er de jo nødt til. Loven krever det. Ungene er fremtiden vår. Vi må selvfølgelig satse på dem og gi dem en skikkelig skole. Vi klarte det da jeg var barn. Da må vi klare det nå, mener faren.

«Dramatisk»

I tillegg nevnes at alt papir må brukes på begge sider, at svømmetimene faller bort, at vikarbudsjettet blir kraftig redusert, at bibliotektilbudet blir dårligere og at det ikke blir noen ekskursjoner.

— Kan de ikke heller kutte på veiutbygging og forsvar? Det må være mulig at ungene kan få mer enn en blyant og et halvt viskelær på et helt skoleår. De har veldig flinke lærere på Tertnes, men det hjelper ikke når de ikke har penger, sier Espedahl.

Rektor ved Tertnes skole, Inger Johanne Flagtvedt, karakteriserer kuttene som dramatiske, og innrømmer at det blir særdeles vanskelig å følge læreplanen når det må spares vel 90.000 kroner hver måned frem til nyttår.

— Det er litt av en jobb å få dette til, og det blir en langt mer tradisjonell skole. Høsten vil bli annerledes enn våren var, sier Flagtvedt, som diskuterte sparetiltakene med foreldreutvalget ved skolen i går.

FORTVILET PAPPA: Odd Espedahl, faren til en av guttene i 6. klasse på Tertnes skole føler seg hjelpeløs og sint etter at foreldrene fikk brev om en rekke sparetiltak for skolen.
Foto: Rune Sævig