I 13-tiden søndag fikk Hovedredningssentralen (HSR) i Sør-Norge med kort mellomrom to meldinger om joller i havsnød.

Begge meldingene viste seg å gjelde elever fra Hardanger folkehøgskule i Hordaland. De var på tur for å jakte sel i Rogaland — uten lærere, men i regi av skolen.

Rektor fikk politi-telefon

  • Jeg syntes jo det var dramatisk da jeg fikk telefon fra politiet om elever i havsnød, sier rektor ved folkehøgskulen, Trond Instebø.

— Tre av elevene ble observert av en hytteeier mens de drev og bakset med én åre og prøvde å ta seg til land, sier redningsleder Bjørn Magnussen ved Hovedredningssentralen til bt.no.

Jollen deres var da like ved Bleivik lykt, nord for Haugesund.

En redningsskøyte ble sendt ut fra Haugesund. Mens skøyten var på vei ut kom det en ny melding om jolle i havsnød.

Det er galskap med en sånn liten båt til fem. Hadde det blåst opp, kunne dette endt mye verre

Styrmann Blomsø

«Galskap»

  • Ytterligere fem elever fra samme skolen hadde fått motorstans og var på drift. De var da ved Ramsholmane, cirka to kilometer til havs vest av Sveio, med tiltakende frisk bris og fralandsvind, sier Magnussen.

Redningssentralen kontaktet da en lastebåt i området, MV «Eidsvaag Marin», og ba om assistanse. Lastebåten lå lykkeligvis bare fem minutter unna.

— Båten snudde, fikk øye på elevene og tok dem om bord. Uten lastebåten kunne det ha blitt dramatisk. Det blir fort kaos ut av sånt når man driver fra land. Dette er ikke noe vennlig område i utgangspunktet, med mange grunner og skumle skjær, sier redningslederen.

Styrmann Blomsø om bord på MV «Eidsvaag Marin» reagerte på hvor mange personer det var i den lille båten.

— Det er galskap med en sånn liten båt til fem. Hadde det blåst opp, kunne dette endt mye verre, sier Blomsø til bt.no.

— Da vi plukket dem opp var det lite vind, men svak drift utover. Hadde de fortsatt, ville de vel drevet på noen skjær eller småholmer utenfor, sier styrmannen.

Vi drev sikkert uten motor i over en time. Det var ikke noe trivelig

Elev

«Ikke noe trivelig»

De tre elevene i den første jollen hadde selv tatt seg på land da redningsskøyten RS «Bergen Kreds» kom.

— De satt på berget på fastlandet, på et sted man ikke normalt går i land, sier redningsskøyteskipper Torgeir Nilsen.

— De var ved godt mot og hadde funnet ly under et utspring.

bt.no var søndag i direkte kontakt med to av folkehøgskule-elevene. Da var alle tilbake på den private hytten de har som base for seljakt-turen.

— Vi var på vei tilbake til land etter å ha sett etter sel på en holme. Det var begynt å blåse litt. Etter tre-fire minutter stoppet motoren. Vi drev sikkert uten motor i over en time. Det var ikke skummelt, men etter hvert begynte det å bli litt dårlig stemning i båten, sier én av de fem som ble plukket opp av lastebåten, en 20 år gammel folkehøgskuleelev.

— Det var ikke noe trivelig å sitte der med en motor som ikke fungerte. Samtidig hadde vi bra kontakt med dem på land og følte oss aldri utrygge, sier 20-åringen.

Det er litt flaut, men samtidig veldig uflaks. Hva er oddsen for at to motorer stanser på samme tid? Elev

- Gjorde alt riktig

Til sammen er 12 elever med på turen, i alderen 19 til 27 år.

Fire av dem var på land under motorstoppdramaet, blant andre Hans Bull (21). Han er andreårselev med såkalt assistentfunksjon, og ønsker å avdramatisere situasjonen.

— Vi på land hadde god kontakt med dem ute, og vi fikk varslet tidlig. Jeg synes vi gjorde alt helt riktig. Vi ble rammet av teknisk svikt på to motorer samtidig. Det ser ut som om det er helt tilfeldig at begge motorene skulle slutte å virke på samme tid, sier Bull.

20-åringen som ble plukket opp av lastebåten sier det slik:

— Vi setter selvfølgelig pris på den raske reaksjonen fra redningsmannskapene. De om bord var veldig hyggelige. Det er litt flaut, sånne ting, men samtidig veldig uflaks. Hva er oddsen for at to motorer stanser på samme tid, spør han.

Jeg synes ikke noe om at de legger utpå med utstyr som de ikke er tilstrekkelig kjent med Trond Instebø, rektor

Refs og selvrefs

Rektor ved skolen tar selvkritikk - og er ikke helt fornøyd med elevene på storviltlinjen, heller.

— Selv om dette var en selvstendig tur for elevene, synes jeg ikke noe om at de legger utpå med utstyr som de ikke er tilstrekkelig kjent med. De hadde heller ikke skikkelig utstyr om bord til å hjelpe seg med om noe skulle skje, sier rektor Trond Instebø ved Hardanger folkehøgskule.

— Nå i etterkant tenker jeg at både vi og elevene burde hatt mer oversikt over utstyret de brukte.

- Må lære

Han lover at det blir debrifing med elevene når de er tilbake ved skolen.

— De har nok ikke opplevd dette så dramatisk som jeg. Men vi kan ikke bare forbigå episoden i stillhet. Noe lærdom må vi trekke ut av det, sier Instebø.

BISTO: MV «Eidsvaag Marin» var fem minutter unna og bisto med å redde dem fem elevene lengst til havs. FOTO: Skipsregisteret