I går varslet byrådet at de vil pøse inn 1,1 milliarder kroner i skolene i løpet av neste fireårsperiode. Den ambisiøse målsettingen fra byrådet er at Bergen skal bli landets beste by for barn og unge.

— Et historisk løft for bergensskolen, sier finansbyråd Hans Edvard Seim (H).

Oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit (V) føler seg som en budsjettvinner.

— Ja. Vi er kommet godt ut av det, sier han.

Krever handling

På Ny Krohnborg venter de med å feire.

— Politikerne må slutte å snakke og begynne å handle. Jeg jubler ikke før de begynner å gjøre noe, sier Steinar Vestad, leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU).

De fortviler blant annet over en snart 100 år gammel gymsal.

— Den er liten og full av fukt. Det er bare en ribbevegg og en «tjukkas» der, sa skolejenten Frøya Thuen da BT besøkte skolen for noen uker siden.

I årets budsjett er det foreslått ytterligere 15,5 millioner til Ny Krohnborg. Nå håper elever og foreldre at handling snart følger fine budsjettvedtak.

Ikke flere lærere

Selv om det bevilges mange penger til skolebygg, er det ikke lagt inn friske penger til selve undervisningen, det såkalte rammetimetilskuddet.

Det får SVs gruppeleder i bystyret, Oddny Miljeteig, til å reagere.

— Opprustningen av skolebyggene er vel og bra, men det kan ikke settes opp mot innholdet i undervisningen. Det er nettopp det byrådet gjør, mener Miljeteig.

— Det blir ikke mer undervisning og ikke flere lærere. Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke har klart å finne plass til dette. Bergensskolen mangler 150 millioner kroner sammenliknet med 2001, sier Miljeteig.

Satser på pc-er

Oppvekstbyråden innrømmer at han gjerne hadde sett at det gikk mer penger til pedagogisk utviklingsarbeid og innholdet i skolen.

— Vi har valgt å prioritere andre elevrettede tiltak, sier Hans-Carl Tveit.

— Ikke minst skal vi satse på større tetthet av pc-er i skolen. I dag er det ni elever på hver pc. Det tallet skal ned til seks i løpet av ett år.

Totalt har byrådet satt av 9,5 millioner til elevrettede tiltak. Blant dem er oppretting av et sommertilbud for elever med et spesielt fokus på natur- og realfag. Tilbudet har fått navnet «Nysgjerrigperakademiet». Også Bergen Vitensenter styrkes. Til sammen utgjør de to postene 1,75 millioner kroner på budsjettet.

Leksehjelp på kveldstid skal det også bli mer av. Halvannen million kroner bevilges for å styrke ordningen.

Møt finansråd Hans Edvard Seim på bt.no klokken 11.00 i dag.

Sara Johannessen