• At lærertimetallet nå ligger under minstenormen til departementet er skremmende, sier Kjetil S. Andersland, leder i Elevorganisasjonen i Hordaland. I dag demonstrerte elever mot kuttene på Torgallmenningen.

I budsjettprosessen sist høst vedtok fylkespolitikerne generelle nedskjæringer innen utdanningssektoren på 20 millioner kroner. Da fylkesmannen ikke godkjente budsjettet, ble sektoren skåret ytterligere ti millioner kroner i mars.

I tillegg har fylkespolitikerne utsatt utbyggingsprosjekter i skolen for 25,5 millioner kroner inneværende år.

— Saken er allerede vedtatt, men vi vil likevel sette søkelyset på saken. Ved hver valgkamp lover politikerne å prioritere skolen, men nå skjer det motsatte, sier Kjetil S. Andersland, leder for Elevorganisasjonen i Hordaland.

Demonstrerte

Et åttitalls elever tok med seg pulter og slagord, og markerte sin misnøye på Torgallmenningen ved lunsjtider i dag.

— Når Fylkestinget nå kutter enda mer penger, blir vi liggende under departementets minstenorm for lærertimetallet. Det er skremmende, påpeker Andersland til bt.no.

Elevorganisasjonen mener de fleste elevene vil merke konsekvensene av kuttet.

— Færre lærere betyr flere elever i hver klasse. I tillegg blir det nesten 600 flere elever fra høsten av. Samlet vil dette gå ut over studieretningsfag og valgfag. Vi risikerer at elever blir presset til å ta de mest populære fagene, fordi klassene må fylles opp, sier Andersland.

Yrkeselevene vil også få mindre oppfølging, frykter Elevorganisasjonen.

- Lite konstruktivt

Utdanningsforbundet i Hordaland støtter elevenes aksjon. Det gjør ikke fylkespolitikerne

— Det er ingen som synes det er kjekt, men fylkeskommunen har gått med dundrende underskudd i årevis. Og la meg minne Elevorganisasjonen på at de har protestert mot absolutt alt vi har gjort. Det er lite konstruktiv, sier leder i utvalg for opplæring, Roald Steinseide (FrP) i en kommentar til kuttene.

Høylytt: Et åttitalls elever møtte opp på Torgallmenningen for å demonstrere mot budsjettkuttet.
Protesterer: Kjell S. Andersland, leder for Elevorganisasjonen i Hordaland, er skremt over kuttene. <br/>Foto: Guri Gunnes Oppegård