Fra klokken syv sperret aksjonistene porten i Heggebakken og dermed innkjørselen til øvre skoleplass.

Bakgrunnen for aksjonen ved Bergen Katedralskole er langvarig misnøye fra elevenes side, med at det parkeres utenfor oppmerkete felt på skoleplassen.

— I snart to år har elevene arbeidet for at øvre skoleplass skal være bilfri, men skolens ledelse har ikke klart å håndheve forbudet mot parkering, og nå mener vi at de har fått sjanser nok, sier nestleder i elevrådet, Sjur Øyen.

På øvre skoleplass er det merket plass til seks biler - et kompromiss mellom skolen og elevene - men ifølge elevene er det stadig vekk flere biler enn seks på plassen. Innimellom langt flere.

— Både ansatte og gjester parkerer her. Det har også hendt at elever har gjort det. Nå ber vi administrasjonen om tiltak som løser problemet, sier Øyen.

Noe skolen for så vidt har forsøkt å gjøre, ettersom man nylig gikk ut og ba alle ansatte overholde parkeringsreglene.

— Men allerede samme dag var det biler ulovlig parkert, derfor aksjonerer vi nå, sier Sjur Øyen.

I en pressemelding blir det imidlertid presisert at varelevering til kantinen og skolen ikke ville bli hindret.

Bilfri skoleplass er ett av kravene. Dessuten ønsker elevene å få basketballkurvene på plass igjen på skoleplassen.

I tillegg til å henvende seg skriftlig til skolen om saken, har elevene også tatt kontakt med Hordaland fylkeskommune og Brannvesenet

Ikke bare lærere

Ingen ansatte forsøkte å parkere på skoleplassen i går. Noen lærere bjeffet litt til aksjonistene, andre smilte mer forståelsesfullt, etter hvert som de passerte til fots inn porten til skolestart i går.

De kunne nok godt tenkt seg noen av de delikate bollene og den medbrakte sjokoladekaken som ble servert utenfor porten. For ikke å snakke om kakaoen med krem på.

— Jeg vil tro at det stort sett er andre enn skolens ansatte som parkerer ulovlig på øvre skoleplass, heller gjester, håndverkere og voksne elever, sier undervisningsinspektør I, Jan Støren, på Bergen Katedralskole.

Han forteller at skolen sliter med parkeringsforholdene, ikke minst fordi det skjer fremmedparkering på skolens plasser utenfor skolen.

— Men vi gjør vårt beste for at vedtaket om merket parkering skal bli overholdt på øvre skoleplass, sier Støren.

Både elever og lærere håper at et planlagt møte i neste uke skal kunne «parkere» konflikten.

Vil aksjonere lenge

— Vi kan være behjelpelig med å skaffe bussruter til de av skolens ansatte som bruker bil til jobben, sier en av elevaktivistene.

— Ja, vi kan finne rutetidene til de også, legger en av de andre til.

Begge lover aksjoner så lenge det står biler ulovlig parkert på skoleplassen.

AKSJON: Elever ved Bergen Katedralskole blokkerte i går morges innkjørselen til øvre skoleplass - de vil ha vekk ulovlig parkering på skoleplassen.<p/>FOTO: ARNE NILSEN