Det er bekreftet et tilfelle av smittsom hjernehinnebetennelse hos en elev på Laksevåg videregående skole. Vedkommende har vært innlagt på Haukeland sykehus siden mandag, melder Bergen kommune.

— Han ble syk da han kom hjem fra klassetur til Berlin. Men det er ingen grunn til panikk. Vi gjør det vi vanligvis gjør og sjekker de som han har hatt nærkontakt med, som venner og familie, sier overlege Arve Bang ved Etat for helsetjenester til BT.

- Hva med de andre som var med på turen?

— Avklaring om vaksinering av de andre som var med på turen, vil bli tatt onsdag. Det er avhengig av hvilken type bakterie det viser seg å være, sier Bang.

Rektor på Laksevåg videregående skole, Jens Petter Storheim, ble varslet om smittetilfellet i 12-tiden tirsdag.

- Ingen andre syke

— Det er en elev ved vår skole som er innlagt. Han er en del av en gruppe som var på studietur til Berlin forrige uke. De kom hjem i helgen, sier Storheim til BT.

Elevene som var med på turen er nå informert og får oppfølging videre.

— Jeg kjenner ikke til at andre er blitt syke, sier Storheim.

Skolens øvrige elever er varslet via SMS og skoleprogrammet It's Learning, blant med informasjonsbrosjyrer om hvilke symptomer man skal se etter og hvordan man kan forebygge smitte.

— Dette er en avgrenset gruppe som har reist sammen, og tiltak rettes mot denne gruppen spesielt. Vi prøver å skaffe oversikt over de tingene smittevernoverlegen har etterspurt. Det handler om hvem som bodde på rom sammen, hvem som satt sammen på flyturene og slikt, sier Storheim.

Vaksinering vurderes

Med på studieturen til Berlin var det også en gruppe elever fra Austrheim videregående skole.

— Vi har orientert oss om hvilke elever som var med på turen, og via skolen gjør vi de nå oppmerksomme på denne hendelsen. De får samtidig informasjon om symptomer og sykdomsbilde, og vi ber dem ta kontakt med egen lege eller legevakt ved mistanke om at noe er galt, sier kommuneoverlege i Austrheim, Peter Kubon.

Det jobbes nå med å avklare nøyaktig hvilken type hjernehinnebetennelse det er snakk om. I løpet av onsdagen blir det avgjort om det skal gjennomføres vaksinering av elevene.

— Det vil avhenge av bakterietypen, som første vil være avklart fra Haukeland sykehus i morgen. Skulle vaksinering bli aktuelt, har vi allerede forhåndsbestilt vaksine, slik at vi da kan få gjennomført vaksineringen opp mot påske, sier Kubon.

Flere vaksinerer seg

Det ble slått full alarm i begynnelsen av mars da en ti måneder gammel jente som går i en barnehage på Nesttun ble innlagt på Haukeland med mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse.

Det gikk imidlertid bra og jenten blir helt frisk igjen.

De to siste årene har Bergen kommune hatt et skreddersydd vaksinasjonsprogram for russen. 1365 bergensruss hadde per 5. mars valgt å ta vaksinen som beskytter mot de fire vanligste formene for hjernehinnebetennelse. Det er 44 prosent flere enn i fjor.

— Vaksinen gir dere 75 prosent beskyttelse mot hjernehinnebetennelse i minst tre år og trolig mye lenger, sier helsesøster Anne Marie Ulvolden.

Gutten som nå er smittet, er imidlertid ikke russ, ifølge skolen.

Vet du noe? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post