Mandag formiddag ble to elever ved en ungdomsskole i Bergen tatt inn av politiet, etter å ha blitt tatt med mindre mengder hasj, samt det politiet mener er en pose med cannabisfrø.

Posen med frø ble solgt av den ene av de innbragte, en 14 år gammel ungdomsskoleelev. Kjøper var en elev ved den samme skolen.

— Jeg kan bekrefte at noe av dette ble omsatt i skolegården. Elevene og deres foresatte har vært inne til samtale med politiet, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård, som er leder ved Ungdomsseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon.

Senere avdekket politiet at 14-åringen også var i besittelse av mindre mengder hasj.

Salg i ungdomsskolemiljøene

Etter norsk lov er det ulovlig å omsette eller innføre cannabisfrø, som kan nyttes til å dyrke frem hasj eller marihuana.

— Når ungdomsskoleelever selger cannabisfrø, så har de vel en baktanke med det, sier Losnegård, som understreker at politiet ser alvorlig på saken.

— Det tragiske i denne konkrete saken, er at det var en ungdomsskoleelev som solgte dette til en annen elev. Men dessverre ser vi at det finnes selgere i ungdomsskolemiljøene også, sier Losnegård.

Ungdomsskoleelevene innrømmet forholdet i samtale med politiet. Barnevernet ble umiddelbart varslet, og foreldrene ble innkalt til samtale, ettersom guttene er under den kriminelle lavalder.

Slo til i forrige uke

Også i forrige uke gikk politiet til aksjon ved den samme skolen. Denne gangen kun med mistanke om at enkeltelever hadde brukt narkotiske stoffer i skoletiden.

Disse ble også kalt inn til samtale med politiet. Politiet etterforsker fortsatt denne saken, og har ennå ikke pågrepet eventuelle selgere i området.

Men Losnegård forteller at det er en kjensgjerning at kyniske selgere prøver å rekruttere nye brukere ved flere av ungdomsskolene i Bergen.

— Ungdom i denne alderen er ekstra sårbare, og enkelte er usikre på om de vil flørte med narkotiske stoffer eller ikke. Derfor er det viktig at politiet tar slike meldinger alvorlig, og får huket ungdommene inn på et tidlig tidspunkt, før de blir avhengige, sier politioverbetjenten, som bedyrer at politiet vil følge ungdommene opp med nye samtaler senere, sier han.

- Har ikke et narkoproblem

Rektor ved den aktuelle skolen bekrefter overfor bt.no at han mandag formiddag fikk overlevert det han mistenkte var en brukerdose hasj.

— Jeg kalte begge elevene inn til samtale etter å ha blitt varslet. Dette skjedde lynkjapt, sier rektoren.

Beslaget ble senere levert videre til politiet. Senere skulle det vise seg at posen trolig inneholdt cannabisfrø.

Rektoren avviser at skolen har et narkotikaproblem, til tross for at de to elevene ble tatt på fersken med narkotika, på skolens område, i skoletiden.

— Vi har ingen grunn til å tro at dette var noe annet enn et enkeltstående tilfelle. Det er selvfølgelig veldig beklagelig at sånt skjer i skolegården, men jeg føler at vi ryddet veldig kjapt opp i akkurat denne saken, sier rektoren.