Mange fikk seg en kjedelig overraskelse da tv-kvelden skulle begynne torsdagskvelden. Det overraskende væromslaget og påfølgende lyn og torden var nådeløs mot elektronikken, særlig i Sunnhordland.

På Stord, Bømlo og Etne var pågangen stor av folk med ødelagte fjernsynsapparat, trådløse telefoner, frysebokser og ISDN-bokser.

— Lageret på 30 ISDN-bokser er tømt. I tillegg står mellom 30 og 40 bestillinger på vent, forteller butikksjef Liv Hege Slettemark i Stomas-Expert på Stord. De tar imot bestillinger fra hele Stord og Bømlo.

Sjekk fryseboksen

Ifølge meteorolog-fullmektig ved Vervarslinga på Vestlandet, Magnus Anglevik, var det mye torden og lyn over hele Sør-Norge i torsdag kveld.

Verst var det i Sunnhordland, spesielt over Sveio. Men også nord i fylket fikk elektronikken svi.

— Vi hadde syv frysebokser på lager. Disse forsvant ut i løpet av de første timene i dag. Flere kunder sa det var på grunn av tordenværet. Etterspørselen etter frysebokser forsatte utover dagen i går, sier Bjarne Fosse, daglig leder i Expert på Voss som tror flere bestillinger kommer etter hvert som ferierende vossinger kommer hjem etter fellesferien.

- Trekk ut kontakten

Ifølge sjefingeniør i Direktoratet for brann- og elsikkerhet, Per Kristian Næss, er den beste metoden å trekke ut kontakter og antenneledninger skal du unngå svart tv-skjerm eller død telefon. Problemet er ofte at uvær av denne typen kommer overraskende på.

— En kan installere et overspenningsvern i sikringsskapet. Det koster ikke all verdens.

Alternativt kan du sette overspenningsvern på hver enkelt stikkontakt, sier Næss. Blir det overslag i huset ryker en sikring i vernekontakten. Kontakten kan bare redde utstyret ditt denne ene gangen, men den kan spare deg for tusenlapper. I butikken koster en slik kontakt ikke mer enn 200 kroner. Ifølge Næss må en slik stikkontakt må være jordet for at den skal fungere skikkelig.

Full elsjekk

Sjefingeniøren har en siste en siste advarsel til værutsatte vestlendinger.

— Har du mistanke om at det har vært overspenning i det elektriske anlegget bør man få en elektriker til å se over alle de elektriske installasjonene. Overspenningen kan føre til svekket isolasjon i ledninger og installasjoner. Dette kan føre til overslag og brann. Den kan oppstå flere måneder etter at overslaget skjedde, forklarer Næss.