Papirlenker og filthjerter fra barnehånd gjør ofte jobben, men ønsker du noe litt mer avansert, er det nok de voksne som må til pers.

Det er ingen heksekunst å lage smakfull julepynt, selv for de mindre kunstnerisk anlagte. I byens hobbyforretninger finnes det massevis av muligheter for dem med tid — og litt penger.

Materialpakker er et av alternativene. Hobbykjeden Panduro er blant dem som måler opp stoff, tråd, ull, tre og andre ingredienser, legger ved en oppskrift og limer igjen posen. Så er det opp til deg å sette sammen delene.

— Det er faktisk ganske mye arbeid med disse pakkene, understreker Anita Henriksen ved Nordbye's Fargehandel. Og populære er de.

Lim som kan brukes til alt

Det er også blitt svært populært med decoupage.

— Decoupage er lim og lakk i ett. Det har vært i bruk lenge, men det er først de par siste årene at det virkelig er blitt populært, forteller Henriksen.

Decoupage kan brukes til alt. Papir av ulike slag kan limes på isopor, tøy, pappesker eller på tre og servietter kan festes til glass. Det går til og med an å bruke decoupage på lys. Lys er for øvrig ypperlig som julepynt, på mange måter.

— Vi har lysgelé som du smelter selv, tilsetter farger eller pynt og støper i former, forteller Henriksen.

På Hobbykjelleren har Dagny Mjelde flere tips om lys.

— Du kan lage lys selv, eller du kan pynte lys som du kjøper, forklarer hun.

Det finnes nemlig plater, strimler, figurer og maling av voks som man kan bruke til å dekorere lys med. Voksen klebes enkelt på og den brenner opp sammen med stearinlyset.

Nesten uten søl

Vårt eget lille forsøk på å dekorere lys gikk temmelig smertefritt. Sølvstrimlene festet seg greit til lysene, det var enkelt å klippe ut stjerner fra voksplatene og pennen med voksmaling var lett å bruke.

Voksmalingen bruker en del tid på å tørke, og hvis man først begynner å søle på lyset, er det vanskelig å få fjernet alle spor. Likevel, dette var veldig gøy, enkelt og relativt vellykket. Noe for alle som har sans for det hjemmelagde, men som ikke nødvendigvis er velsignet med så store kunstneriske gaver.

Foto: EIRIK BREKKE