23-åringen som slapp med lavest straff, var bare delaktig i ett bedrageri mot 83-åringen. Den som fikk den strengeste dommen, var involvert i to — pluss at han lurte 70.000 kroner fra en eldre mann i Trondheim.

De domfelte er fra Oslo, men reiser landet rundt og selger tepper. Begge har utpekt eldre og forsvarsløse mennesker som ofre. Den 83-årige damen fra Bergen har tidligere fortalt BT hvordan hun ble overtalt å låne store beløp til de veltalende, sympatiske mennene. De fortalte at de trengte penger for å hente ut et lite barn fra et barnehjem i Tyrkia - et barn som ble diskriminert fordi hun var sigøyner.

”Kynisk utnyttet”

Både bergensdamen og trondheimsmannen er blitt kynisk utnyttet, fastslår Bergen byrett. Bedragerne har spilt på deres medlidenhet for vanskeligstilte, og også vært svært pågående. Den 83-årige bergensdamen ble for eksempel oppringt flerfoldige ganger, med bønn om hjelp.

I formildende retning har byretten lagt vekt på at en god del av pengene er tilbakebetalt, og at forholdene er tilstått.