— Jeg har lært mye om meg selv av å jobbe med eldre. Man vokser automatisk inn i omsorgsrollen, og det er deilig å føle seg så nyttig, sier hun.

Det er tidlig ettermiddag på Åstveit Sykehjem. 19 år gamle Brita Bergland besøker beboer Gunvor Borge (100) som sitter i en lenestol og leser avisene. Bergland hjelper henne litt opp i stolen og gir henne komplimenter for klærne.

— Vi gamle kan ikke bare gå rundt i grå klær vet du. Vi trenger litt farge, sier Borge og ler.

Vil lage "rekruttskole"

Flere unge kan få en hverdag som Brita Bergland sin, om stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) når gjennom med sitt forslag: Samfunnstjeneste i eldreomsorgen for unge kvinner og menn som ikke vil gå inn i førstegangstjeneste.

— Forsvaret er ikke i manko for soldater, bare vel 10–12 prosent av ungdomskullet går inn i forsvaret. Samtidig er det store utfordringer innen omsorgssektoren. Og de vil bli større med årene. Jeg foreslår at vi omdanner verneplikten til en samfunnstjeneste, sier Toppe, om er nestleder i helse- og omsorgskomiteen.

Hagen-utvalget, som leverte sin NOU-rapport i 2011, foreslo en "Solidarisk omsorgstjeneste". Toppe komme til å støtte seg på denne rapporten når hun tar opp saken under landsmøtet i Senterpartiet. Hagen-utvalget foreslo blant annet en "rekruttskole" på tre måneder med en grunnleggende innføring i omsorgsarbeid.

— Vi har kjempeutfordringer i eldreomsorgen og ingen kommer med løsninger på den varslede krisen. Bare for å videreføre dagens standard må en av tre ungdommer inn i omsorgssektoren, sier Toppe.

Positiv til forslaget

Bergland har vært ringevikar på Åstveit Sykehjem siden hun sluttet på videregående. Hun synes forslaget høres veldig bra ut.

— Det er fint hvis flere ungdommer kan få en liten smakebit på omsorgsyrket. Kanskje noen ville ønsket å jobbe med dette også i fremtiden. Hvis jeg måtte velge mellom militæret og å være her, så hadde jeg ikke vært i tvil: Jeg ville ha jobbet med eldre, sier hun.

Rolf Breistein er styrer ved sykehjemmet. Han synes tanken er god.

— Får vi ekstra hjelp, får vi mer tid til positive aktiviteter som å gå på tur i nærmiljøet, eller bli med de eldre på kjøpesenteret. Vi hadde fått muligheten til å gjøre ting vi ikke alltid ellers får tid til å prioritere, sier han.

Toppe mener at samfunnstjenesten må gjøres lukrativ. De som absolutt ikke føler seg egnet må ha gode fritaksordninger. I tillegg bør de få betalt som ufaglærte. Ungdom som har tatt høyere utdanning i etterkant bør få slettet hele eller deler av studielånet og få studiepoeng for jobben de gjør. Målet er også at dette skal hjelpe på rekruttering i helse- og omsorgsyrkene.

— Det at flere unge kommer tett på de eldre har en stor merverdi, også for dem som havner i andre yrker, sier Toppe.

Det vil koste

— Men dette har vel en prislapp?

— Eldreomsorgen vil koste oss penger i fremtiden uansett. Vi trenger å mobilisere all mulig arbeidskraft. Spørsmålet er om vi har råd til ikke å se i denne retningen. Jeg mener vi må ta en debatt på dette nå, sier Toppe.

Fagforbundet liker forslaget.

— Det viktig at vi kan få inn folk som kan bidra med det som ikke er direkte pleie. Alle undersøkelser viser at det er et stort behov for dem som kan være sammen med de eldre. Kanskje dette kunne få flere gutter inn i yrket? Det hadde absolutt vært en fordel, sier Kjellfrid Blakstad, leder for seksjon for helse og sosial i Fagforbundet.

- Må ta imot alle hender

Norsk Sykepleierforbund er meget skeptiske.

— Ville du levert inn bilen din til en mekaniker med et tre måneders kurs? Slikt kan man bare gjøre med eldre personer. Da er det godt nok, sier fylkesleder Mette Mikkelsen i Norsk Sykepleierforbund i Hordaland.

De som er på sykehjem har i snitt fem diagnoser i dag.

— De som har samfunnstjeneste vil trolig bli satt rett inn i pleien i stedet for å følge de eldre på kino, sier Mikkelsen.

— Forslaget er godt. Vi må ta imot alle tilbud vi kan få, når det gjelder flere hender i eldreomsorgen. Men de må ha en form for opplæring som gjør dette trygt, sier forbundsleder Borge Rørvik i Pensjonistforbundet.

Meningsfullt

Bergland får lov til å være med på flere av oppgavene til de faste ansatte ved Åstveit Sykehjem. Hun lager middag, hjelper til med pleie og stell, og synger med og for de eldre.

— En av damene jeg sang for i forrige uke, hadde fortalt til en de andre ansatte neste morgen at det var å hyggelig. Sånne ting varmer, og gjør at denne jobben blir veldig meningsfullt, sier hun.