— Vi ser de to sakene opp mot hverandre. Vi kan ikke utelukke at det dreier seg om samme gjerningsmann, sier politiførstebetjent Knut Ellertsen ved brann- og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

- Ser ham for meg

Mandag like før klokken to satt en 86 år gammel mann og ventet på bussen i Gyldenprisveien.

— En ungdom kom bort til meg og spurte når bussen gikk. Jeg sa den gikk fem over to. Han satte seg ned ved siden av meg. Plutselig dro han lommeboken opp fra bukselommen min og stakk av. Jeg kunne ikke godt løpe etter ham, sier 86-åringen til BT. Han har bodd i området i over 40 år og aldri følt seg utrygg. Nå tør han ikke ta bussen eller stå frem i avisen med navn og bilde.

— Den første natten sov jeg ikke i det hele tatt. Jeg så ham for meg, forteller 86-åringen.

En forbipasserende drosje kjørte ham gratis til politistasjonen hvor han fikk anmeldt tyveriet. Senere på kvelden ringte en mann og sa han hadde funnet lommeboken. Litt over 400 kroner var borte, ellers var alt på plass.

Skjedde igjen

I går skjedde et liknende tyveri i Solheimsgaten. En 82 år gammel mann hadde akkurat tatt ut 800 kroner fra Sparebanken Vest sin minibank, da en ung mann plutselig nappet pengene fra ham og la på sprang.

Tyven løp ned i undergangen på Danmarks plass. Ifølge øyenvitner skal mannen ha dyttet folk unna mens han løp av gårde.

Det ble ikke brukt vold mot den eldre mannen under tyveriet, som skjedde rundt klokken 10.30.

Tyven ble filmet

Politiet lette i går etter den antatte gjerningsmannen i alderen 25 til 30 år. Han skal ha lyst hår og var kledd i en lys skjorte.

Minibanken i Solheimsgaten er utstyrt med kamera, og gjerningsmannen er filmet. Kameraet har fanget opp hele hendelsesforløpet.

— Vi har tatt ut bilder fra opptaket, og prøver å få identifisert mannen. Vi har god tro på at vi skal klare det, sier politiførstebetjent Knut Ellertsen til BT.

Ellertsen synes ikke eldre har grunn til å være redde for å gå ut i gatene etter ukens to frekke tyverier.

— Vi har få slike tilfeller i forhold til folketallet. Men jeg vil oppfordre både eldre og yngre til å være observante på det som foregår rundt seg, særlig når de tar ut penger fra minibank, sier Ellertsen.

— Da jeg hørte at det var skjedd nok et tyveri, kom alt tilbake igjen, sier 86-åringen.

Han kvier seg for å ta bussen igjen, men håper det skal gå over.

— Jeg er alene og drar gjerne inn til byen to-tre ganger i uken for å treffe folk. Jeg kan ikke slutte å ta bussen, for jeg har ikke noen annen måte å komme meg til byen på. Men det blir ikke denne uken, sier 86-åringen.