De tre mennene kom til Bergen fra Stockholm 12. november i fjor. I retten forklarte de tiltalte at hensikten med turen var at de skulle flislegge to bad.

Ingen av dem kunne oppgi verken etternavn, adresse eller telefonnummer til kunden, og retten trodde derfor ikke på at dette var formålet med turen.

De tre mennene, som er i alderen 24 til 32 år, ble alle dømt for medvirkning til åtte tilfeller av grove tyveri. Retten anser tyveriene som grove fordi de har skjedd på offentlig sted.

Avledet ofrene

Fremgangsmåten var som regel den samme: De avledet personene ved å snakke til dem på et fremmed språk, for deretter å snappe til seg lommeboken fra jakken eller vesken til vedkommende.

Mennene ble pågrepet av politiet på en pub etter å ha vært i Bergen i bare to dager.

I retten var det bare 32-åringen som erkjente seg delvis skyldig, mens de to yngre mennene sa seg ikke skyldig.

Proffe tyver

Ett av tyveriene ble begått på Safari-butikken på Midtun, hvor mennene stjal fra en 81 år gammel kvinne. Kvinnen brukte rullator etter et lårhalsbrudd, og hadde vesken hengende på rullatoren.

Hun har forklart at en utenlandsk mann holdt opp og pekte på en plastboks med fiskeboller. Kvinnen ble usikker og forvirret over oppførselen.

Først da hun kom i kassen for å betale, oppdaget hun at 1200 kroner var borte fra vesken hennes.

Stjal fra eldre

Retten ser alvorlig på at tyveriene nesten utelukkende er begått mot eldre personer. De fleste er godt over 70 år, og den eldste av de fornærmede er 86 år gammel.

Flere er dårlig til bens, en brukte stokk og en annen rullator. «Det fremstår relativt klart at de fornærmede ikke er tilfeldig valgt», heter det i dommen fra Bergen tingrett.

Selv om det ikke er blitt utøvd vold, har tyveriene vært opprivende for flere av ofrene. En kvinne forklarte i retten at hun ikke lenger liker å gå i butikken.

Fengselsstraff

Bergen tingrett legger i straffeskjerpende retning vekt på at tyveriene er profesjonelt utført. Mennene har reist langt for å utføre tyveriene, som fremstår som planlagte ved at de er utført i løpet av kort tid.

Verdiene er likevel ikke de største, mennene fikk et utbytte på 22.450 kroner. Retten mener likevel at «forbrytelsenes karakter må tillegges større vekt enn beløpene».

32-åringen ble dømt til seks måneder i fengsel, mens de to andre må sone åtte måneder. De er også idømt et felles erstatningsansvar på over 21.000 kroner.