«Du smiler jo så lurt til meg, som om du bærer på en hemmelighet ... Hilsen din (dessverre ennå hemmelige) beundrer, tilbeder, begjærer og pulevenn», skrev den eldre mannen til kvinnen.

Hun ble intervjuet i BT i forrige uke. Mandag formiddag hentet kvinnen inn dagens post, der hun fant brevet med de nokså detaljerte sexfantasiene.

Omtrent samtidig ble en bergenser i midten av 80-årene pågrepet av politiet, siktet for å ha skrevet seksuelt trakasserende brev til godt over hundre kvinner. Felles for de fleste: Kvinnene hadde hatt bildet sitt på trykk i Bergens Tidende.

Ingen fingeravtrykk

I avhør tilsto han mandag ettermiddag å stå bak brevene.

— Vi mener dette er rett mann, sier Rigmor Isehaug, leder ved vold- og sedelighetsseksjonen på Bergen sentrum politistasjon.

De første anmeldelsene kom inn i fjor vår, men politiet mistenker at korrespondansen har pågått over lang tid. Siden de første anmeldelsene kom inn, har politiet både i Hordaland og andre steder i landet samarbeidet om å finne avsenderen.

Det var veldig seksualisert. Datteren min fikk med seg en del, men heldigvis ikke alt

Inntil i går uten hell: Det var aldri avsender eller fingeravtrykk som kunne spores til ham.

Så bidro mannen selv til et gjennombrudd i saken.

— I ett av de siste brevene oppga han faktisk navnet sitt og telefonnummer, i håp om at vedkommende skulle ringe. Det førte til en pågripelse, sier Isehaug. Brevet var sendt til en kvinne utenfor Hordaland.

Politiet har 120 saker registrert i Hordaland, i tillegg til en rekke andre saker utenfor fylket. Til sammen har mannen trolig skrevet brev til flere hundre kvinner.

Skånte familien

En av dem er Patricia Flataker (27). I fjor sommer fikk bergenseren et to sider langt brev etter å ha stilt opp i en BT-artikkel om arrangementet Løvstakken opp.

— Innholdet i brevet var såpass grovt at jeg måtte skåne familien. Jeg ble faktisk kvalm av å lese det. Avsenderen brukte et ekstremt seksualisert språk, sier hun.

Flataker opplevde brevet som så ubehagelig at hun anmeldte saken til politiet. I ettertid har hun innsett at hun langt fra er den yngste som er blitt rammet.

— Én ting er at voksne kvinner har fått slike brev. Det blir noe helt annet når også mindreårige barn blir involvert. Det syns jeg er skremmende, og det er en lettelse at han nå er tatt, sier hun.

Den yngste mottakeren var bare 11 år, ifølge politiet.

BREVET: Brevet til en av kvinnene var signert «Din elsker og beundrer».

— Datteren min ble sjokkert

En 14-åring fikk også tilsendt brev. Det lå i familiens postkasse, adressert til henne. 14-åringen hadde kort tid før vært avbildet i BT.

— Datteren min ble sjokkert. Det heldige var at hun syntes det var tungt å lese så mye, så hun leste aldri hele brevet, sier moren til 14-åringen.

Det gjorde derimot moren.

— Det var veldig seksualisert. Datteren min fikk med seg en del, men heldigvis ikke alt, sier moren.

Hun er overrasket over at mannen er så gammel. Nå håper hun mannen kommer for retten.

— Jeg ønsker jo at han skal få forklare seg, og at han skal bli klar over at han sprer frykt, sier hun.

Psykologhjelp

Flere foreldre har overfor politiet gitt uttrykk for engstelse. Enkelte kvinner har fortalt at de har kviet seg for å stå frem i mediene etter det som har skjedd. Noen har også fått problemer og har måttet oppsøke psykologhjelp.

— Det store antallet brev, samt den engstelse han har skapt, har medført at politiet har gått såpass bredt ut i etterforskningen. Det er en klart uønsket situasjon når 11 år gamle barn mottar brev med et slikt innhold, sier Isehaug.

Mannen er hjemmehørende i Bergen, og er tidligere ustraffet. Politiet i Hordaland har det siste året mottatt rundt 120 anmeldelser i samme sak.

— Har han oppgitt noe motiv for å skrive disse brevene?

— Jeg ønsker ikke å gå i detalj rundt hva han har forklart, men det er på det rene at dette har vært et utløp for seksuelle fantasier, sier politioverbetjenten.

Mannens hyppige skrivevirksomhet har også ført til at hele statistikken for sedelighetssaker i politidistriktet har gått til himmels.

- Invaderende

Signe Schineller var trolig den første som anmeldte mannen. I april for ett år siden ble hun intervjuet i BT. Kort tid etter fikk hun brev. «Hei Signe. Jeg så reportasjen om deg i Bergens Tidende», sto det.

Etter noen få sider skjønte hun hvor det bar. Schineller fikk en bekjent til å lese resten av brevet for seg.

— Det er veldig bra at han er blitt tatt. Det er ubehagelig, invaderende i privatlivet. Man kan jo bare lure på hvorfor han gjør det. Det er jo ikke helt normalt, sier Schineller.

FAKSIMILE: Juni 2012 fortalte BT om hvordan Signe Schineller og en rekke andre kvinner hadde fått brev etter å ha vært i avisen.