Ulykken ble meldt klokken 10.52, og fant sted i Stavenestunnelen på E 16, like ved kommunegrensen til Bergen.

— Vi har fått melding om at en person er omkommet, og en person er hardt skadd, bekrefter operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Sjåføren omkom

Den omkomne var sjåfør i personbilen, mens den skadde kvinnen var passasjer. Kvinnen er sendt til Haukeland Universitetssykehus i luftambulanse.

Begge måtte skjæres løs fra bilvraket.

BTs reporter melder fra ulykkesstedet at personbilen, en Toyota, ble knust i sammenstøtet, særlig på førersiden.

Prøvde på forbikjøring

Personbilen var på vei østover fra Bergen da den prøvde å kjøre forbi et vogntog. Flere vitner sier til bt.no at personbilen, en Toyota Corolla, blinket seg ut bak vogntoget i en høyresving i slutten av tunnelen.

Personbilen krasjet mot en lastebil med kasse og lift som var på vei mot Bergen. Personbilen ble slengt ut av den østlige tunnelåpningen i det voldsomme sammenstøtet.

— Toyotaen ble klemt sammen mellom lastebilen og vogntoget. Den ble smadret i sammenstøtet og gled på taket ut av tunnelen. Den havnet på taket om lag ti meter utenfor tunnelen, sier TVH-reporter Jan Andal til bt.no.

Sjåførene av lastebilen og vogntoget er tilsynelatende uskadd, og har vært i samtaler med politiet.

— Jeg løp til for å hjelpe etter ulykken. Da jeg kom frem til bilen, var bilføreren fortsatt i live, sier vogntogføreren til TVH-reporter Jan Andal.

I tillegg til de to førerne har et øyenvitne avgitt forklaring til politiet i ettermiddag.

Tunnelen ble stengt umiddelbart etter ulykken, og kunne først ved 13.15-tiden åpnes igjen for trafikk. Ulykken førte til lange køer på begge sider av tunnelen.

— Tidligere var dette en svært ulykkesbelastet strekning, men så vidt jeg vet er dette den første dødsulykken i vårt distrikt på tre år, sier lensmann i Vaksdal, Kjell Ove Baartvedt, til bt.no.

Han opplyser at ulykken skjedde i 80-sonen.

— Det er foreløpig ingen mistanke om promille eller høy fart i forbindelse med ulykken, legger han til.


Fakta om Stavenestunnelen

  • Stavenestunnelen er 2771 meter lang. Den ligger i Vaksdal kommune, like ved kommunegrensen til Bergen.
  • Fartsgrensen i tunnelen er 80 km/t.
  • Tunnelen har en stigning på 10 til 15 promille.
  • Tunnelen ble bygd i 1965 og ble oppgradert i 1991.

— Stavenestunnelen ble da brannsikret, fikk nytt ventilasjonsanlegg og nytt lys, sier prosjektleder Karsten Epland i Statens vegvesen til bt.no.

<b>ULYKKESSTEDET:</b> Mannen som omkom, var på vei fra Bergen mot Vaksdal da ulykken skjedde.<br/>GRAFIKK: YNGVE STEENSÆTH
<b>TOTALVRAK:</b> Sjåføren av denne personbilen omkom i det voldsomme sammenstøtet i Vaksdal tirsdag.
Bjørn Erik Larsen