KRISTINE HOLMELID

KAREN TJERNSHAUGEN

Det er ikke bare 18-19-åringer som nå strømmer inn portene til universiteter og høyskoler. Stadig flere voksne velger også et nytt liv som student.

Mens det i 1999 var 424 søkere over 50 år til høyere utdanning, er tallet i år 834 søkere, viser tall fra Samordna opptak.

Ny jobb to-tre ganger

Historie, språk— og kulturfag er mest populært blant eldre studenter ved Universitetet i Bergen. Ved Høgskolen i Bergen er det sykepleier- og vernepleierutdanningen.

— Min erfaring er at motivasjonen for ny kunnskap øker nærmest proporsjonalt med alderen, sier seksjonssjef Ole Sæle ved Aetat i Bergen.

Han synes det er prisverdig at voksne mennesker tar høyskole- eller universitetsutdanning, enten målet er ny kunnskap eller ny jobb.

— I dag skifter folk gjerne jobb to og tre ganger i løpet av yrkeskarrieren. Enhver arbeidsgiver vil se det som prisverdig at søkere har allsidig bakgrunn og viser vilje til å skaffe seg ny kompetanse. Jeg vil anbefale folk å hele tiden holde seg oppdatert, sier seksjonssjefen ved Aetat.

Ikke parkert ved 50

Han sier at arbeidstakere ikke er parkert i arbeidslivet selv om de er 50 eller mer.

— At eldre arbeidstakere ikke er attraktive, kan vel være tilfelle i et fåtall yrker men er mer en myte. Enhver arbeidsgiver med litt gangsyn ønsker seg et mangfold på arbeidsplassen, sier Sæle.

Hans råd til voksne som er lei jobben eller bare ønsker å gjøre noe nytt er:

— Gjør det! Men pass på at du har penger til å klare deg, si ikke opp jobben før det er nødvendig. En kan utrette mye på kveldstid og helger ved siden av jobben, sier seksjonssjefen i Aetat.

«Min tur nå»

Også antall søkere fra 35 til 50 år har opplevd en stor økning de siste fem årene, fra ca. 5200 til ca. 9000.

— Grovt sett er det tre grupper av voksne studenter. De som er i jobb og ønsker seg formell kompetanse. De som skal omskolere seg fra ulike yrker. Og de som tenker at «nå er ungene store, nå er det min tur», sier høyskolelektor Oddrun Hallås ved Høgskolen i Bergen, Avdeling for lærerutdanning.

Hvert år har hun studenter i 40-50-årene som vil bli lærer. Ifølge høyskolelektoren har de godt voksne mye å bidra med i undervisningen.

- Livserfaring viktig

— De unge og ferske er gjerne flinke boklig. De eldre har livserfaring og arbeidserfaring som er viktig både i klassemiljøet og når de kommer ut i jobb. Ofte oppnår de gode resultater, sier Hallås.

Hilde Rognaldsen er 36 år, har tre barn og har jobbet som legesekretær, på sykehjem og i barnehage. Tirsdag begynner hun på sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Bergen.

— Jeg ønsket å videreutvikle meg. Jeg har arbeidserfaring fra helsevesenet og tror jeg vet hva jeg går til, sier Rognaldsen.

— Og jeg gleder meg veldig til å bli fulltidsstudent, sier hun.

VITAL DAME: Etter godt over 40 år som tannlege, tok Åse Warloe fatt på universitetsstudier. - Man må holde seg i form både åndelig og fysisk, sier 72-åringen, som trimmer hjernen på universitetet og trener aerobic på helsestudio.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG