«Spennende jobb for pensjonister», sto det i en liten annonse i BT lørdag. Det førte til telefonstorm på Institutt for samfunnsmedisin. Folk mellom 65 og 75 år var svært ivrige etter å få late som om de har gallestein.

— Det har ringt i ett kjør i hele dag. Responsen er overveldende, sier prosjektkoordinator Torild Jacobsen.

— Jeg tror samfunnet grovt undervurderer eldres lyst til å jobbe, sier Anders Bærheim, professor i allmennmedisin.

I Canada, USA og Europa har det i mange år vært fokus på at leger må lære seg å kommunisere best mulig med pasienter, mens det i Norge bare utgjør en liten del av legenes utdannelse.

Bærheim og Jacobsen har satt i gang et prosjekt der medisinstudenter skal møte simulerte pasienter, og få tilbakemeldinger både fra fagfolk og «pasienter» på hvordan de kommuniserer. Prosjektet er det første i sitt slag i Norge.

Luksusproblem

Det er her pensjonistene kommer inn. De skal drilles grundig av Jacobsen, som er skuespiller. Innen prøvetiden er ferdig skal seks pensjonister være fullbefarne i å late som om de har gallestein. Fra 13. oktober skal de møte tredjeårs medisinstudenter, som skal snakke med «pasienten» i 20 minutter. Seansen blir filmet, og studentene får tilbakemelding både fra forelesere og den enkelte «pasient».

— Vi har et luksusproblem nå som så mange engasjerte pensjonister har meldt seg. De viser et stort mot, som både vil sette seg i en situasjon der de skal spørres ut av medisinsk personell, og også gi en vurdering av studenten. Men alle som har meldt seg ville gjerne bidra til å gjøre helsevesenet bedre, og noen antydet også at de hadde dårlige erfaringer med leger som ikke var flinke til å kommunisere, sier Jacobsen.

Stort forbedringspotensial

Forskning viser at 85 prosent av alle klagesaker mot leger skyldes kommunikasjonssvikt. Studenter som skårer dårlig på kommunikasjon får flere klagesaker som ferdige leger.

— Det er et klart forbedringspotensial her, sier Bærheim.

110 medisinstudenter i Bergen skal møte de simulerte pasientene i løpet av høsten.

Forstår du hva legen din sier? Legg inn dine kommentarer under!

Brekke, Eirik