Det er avisen Sydvesten som i dag avslører den høyst tvilsomme praksisen på sykehjemmet i Alfaz del Pi. Praksisen har ikke blitt oppdaget av Bergen kommunes internkontroll.

Først da en eldre oppegående kvinne oppdaget det hun mener var misbruk av kontoen, og sendte et klagebrev, reagerte kommunen.

Kunne tappe kontoene Sydvesten skriver at eldre pleietrengende bergensere ved ankomsten til sykehjemmet ble bedt om å levere fra seg både visakort og å skrive ned pinkoden.

Kontanter, visakort og koder ble låst inn i sykehjemmets safe. Formålet har nok vært å gjøre hverdagen lettere både for pasientene og de ansatte, ved at de ansatte kunne gjøre innkjøp for pasientene.

Visa-sjefen sjokkert

— Dette høres ikke bra ut. Gi aldri fra deg koden til noen og ikke skriv den ned, sier Torstein Lind-Isaksen, som er daglig leder i Visa Bankgruppe, til Sydvesten.

Bergen kommune skal ikke ha fått inn opplysninger om at noen pasienter har vært utsatt for svindel. De har nå endret praksisen ved sykehjemmet.

En pasient var uenig med ledelsen om hvem som skulle betale hjemreisen. Da hun kom hjem oppdaget hun på kontoutskriften at sykehjemmet hadde brukt hennes visakort til å betale reisen på 2867 kroner.

Ingen ga henne eller hennes pårørende beskjed om dette.

I kke alle eldre er like klare Mange av de eldre bergensere som har vært på sykehjemmet i Alfaz del Pi, er ikke like klare og observante som denne damen. Verken Bergen kommune eller sykehjemmet har gjort noe for å opplyse dem eller deres pårørende om den tvilsomme praksisen.

De har heller ikke fått informasjon om å bytte pinkoden i ettertid, fordi det fortsatt kan være en sikkerhetsrisiko å beholde den gamle koden.

Praksisen på Fundacion Betanien er ikke bare tvilsom i forhold til Bergen kommunes økonomiske reglement, den er stikk i i strid med alle retningslinjer for bruk av betalingskort, slår Sydvesten fast.

Les artiklene i Sydvesten her