Han er forsvarer for 25-åringen, som er siktet for å ha skaffet drapsvåpenet både i Lindås— og Åsane-drapet. 25-åringen har sittet i varetekt siden i fjor høst, og trodde på løslatelse i går.

Retten har tidligere signalisert at politiet ikke ville få medhold i kravet om mer varetekt i forbindelse med drapssakene.

Tre nye siktelser

I stedet for frihet kom politiet til Sunnmøre tingrett med siktelse i tre narkosaker fra 2002, og krav om fire nye uker bak murene. Det liker Elden dårlig.

— Hvorfor har ikke politiet siktet min klient for disse forholdene tidligere, dersom det ikke var fordi det ville bruke det til å oppnå mer varetekt? undrer han

— Skittent spill, mener den erfarne advokaten.

Bak lukkede dører kjempet Elden en flere timer lang kamp for at retten skal avvise de nye bevisene i saken.

— Jeg er forhindret fra å kommentere innholdet i bevisene, men jeg mener politiet ikke har lov til å bruke dem, sier Elden.

Bevisene han snakker om, er såkalt KK-materiale. Det er opptak av telefonsamtaler som politiet har gjort av flere kriminelle, og som de mener avdekker at Eldens klient kan kobles til narkovirksomhet. Samtalene er tatt opp etter avlytting i 2002.

Elden mener at santalene skulle vært slettet, fordi saken ble avsluttet den gang.

— Etter de gamle reglene er det riktig at materialet skulle vært slettet. Nå har vi en annen praksis, og så lenge bevismaterialet fortsatt foreligger, mener vi at det er fullt ut lovlig å bruke det, svarer politiadvokat Kaare Songstad i Hordaland politidistrikt.

Taktisk varsel

Elden mener politiet har skjulte motiv og lurer på hvorfor politiet ikke har siktet hans klient tidligere, dersom bevisene er så sterke.

— Jeg ble orientert om de nye forholdene sent fredag. Jeg kan ikke se annen grunn enn at politiet ventet i det lengste slik at de kunne bruke de gamle sakene som fengslingsgrunnlag, sier Elden.

Om politiet får bruke de gamle telefonsamtalene, får vi først svar på i dag. For Sunnmøre tingrett var spørsmålet åpenbart komplisert. De kom ikke med noen kjennelse i går.

Politiet mener de nå har en samlet beviskjede mot 25-åringen. I dette materialet ligger også forklaringen til drapsdømte Jarle Olsen. Olsen har derimot ikke sagt noe konkret om de tre tilfellene 25-åringen nå er siktet for.