• Folk kan gjerne kalle meg naiv, dum og idiot etter det som har skjedd.

— Folk kan gjerne kalle meg naiv, dum og idiot etter det som har skjedd. Men jeg hadde ett fokus: Bli god i fotball, sa Roma-proffen i retten.

Baardsens forsvarer, advokat John Christian Elden, mener Riises vitneforklaring på flere steder skiller seg fra fotballproffens politiforklaringer.

— Vi har i retten fått høre Riise si at penger som tidligere er sagt skulle bli investert, nå blir beskrevet som lån. Dette er helt i tråd med Baardsens egen forklaring, sier Elden.

— Derfor er John Arne Riise det beste vitnet vi har hatt i denne rettssaken, sier forsvareren til Aftenbladet.no.

Hevder Baardsen skylder 37 millioner

– Jeg ble lovet at jeg ikke skulle tape noe på investeringene som ble gjort, det var vi ikke interessert i, verken Baardsen eller jeg, sa Roma-proff John Arne Riise i sin vitneforklaring i Stavanger tingrett tirsdag formiddag.

Fotballspilleren mener han totalt har 37 millioner kroner utestående hos sin tidligere agent. Baardsen er i Stavanger tingrett tiltalt for grovt bedrageri og grovt underslag av drøye 22 millioner kroner som kom fra John Arne Riise. Mens Baardsen mener penger ble investert i agentens egne selskaper med fotballspillerens viten og vilje, mener påtalemyndigheten og Riise at han ble villedet og lurt.

Stolte på Baardsen

På direkte spørsmål fra aktor Erik W. Rand innrømmet Riise likevel at han ikke kan huske å skrevet under en avtale med Baardsen om skadesløshet, altså at Riise var uten ansvar.

– Jeg stolte på Baardsen, sa Riise.

– Kan huske en avtale om å gå inn og investere i Viste Hotell, spurte Rand.

– Ja, svarte Riise.

– Husker du om du fikk aksjene du skulle ha?

– Nei, svarte Riise.

– Skrev du noen gang under på papirer du ikke visste hva var, spurte aktor Rand.

– Ja, jeg stolte på Baardsen.

Se Stavanger Aftenblads direkterapport fra retten her:

8 millioner for skilsmisseoppgjør

Riise avviser at eks-agenten fikk 8 millioner kroner for å håndtere sitt skilsmisseoppgjøret sitt, penger som ifølge borapporten etter konkursene i Baardsen-selskapene skal ha gått inn i Baardsen-systemene.

– Jeg husker spesielt en episode, der jeg måtte troppe opp i en bank i Oslo. Der betalte jeg med bankkortet mitt enten 200.000 elller 300.000, jeg husker ikke, for å betale Baardsens restskatt, sier Riise

Dagen før Champions League-finalen i 2005 måtte Riise signere på større beløp.

– På den største dagen i mitt liv, før finalen i Istanbul, ble jeg stresset opp da jeg måtte signere på et lån, skriver Aftenbladet.no .

– Noe av vitsen med investeringer er jo at pengene skal kaste av seg. FIkk du noen forklaring på risiko og eventuell avkastning, spurte Rand.

– Før for eksempel møter med banken om investeringene, fortalte Baardsen hva de kom til å si i banken og risiko og sånn. Og at jeg skulle svare ja, sier Riise.

To meter fra hverandre

Riise og Baardsen hilste ikke på hverandre da de ankom retten mandag morgen. De sitter to meter fra hverandre i vitneboks og tiltalebenk, og har knapt vekslet et blikk.

– Jeg har aldri hatt noe kurs i økonomi. Det skjedde katastrofale ting med min økonomi. Baardsen var flink til å snakke og forklare. Få meg til å tro på ting, sier Riise i retten mandag morgen.

Riise mener Baardsen snakket usant når han i retten i forrige uke forklarte seg om hva som skjedde da Riise i 2001 gikk fra Monaco til Liverpool.

Baardsen sa i sin forklaring at agenthonoraret for Liverpool-overgangen var 175.000 pund, rundt 1,9 millioner kroner, som ble delt 50/50 med Berit Riise.

– Ingen har noe med hvor mye jeg gir min familie, sier Riise.

– Baardsen har i retten sagt ting som ikke har noe med selve saken å gjøre. Både forholdet til min mor, ubetalte regninger og Ferrarri-en. Det er kanskje en form for forsvar, sier Riise.

Riise og Baardsen skal ha sett for seg at det var mulig å oppnå private sponsoravtaler verdt mellom 8 og 10 millioner årlig. Det ble det aldri noe av.

– Baardsen var min venn

– Baardsen var vin— og samtalepartner, venn og agent. Han var alltid tilgjengelig, sier Riise

Avtalen var at Baardsen skulle ha 500.000 kroner i kvartalet som agent.

– Det kan godt stemme. Der og da følte jeg nok at han fortjente det, sier Riise.

Om pengeplassering og investeringer sier Riise følgende:

– Vi skulle først og fremst investere i leiligheter i Oslo. Selskapet Riise Invest ble derfor etablert.

– Straffen jeg må ta for å være ung og signere på alt. Jeg var en glad gutt som jattet med og signerte, sier Riise.

Over 40 pressefolk på plass

Fotballproff John Arne Riise ankom mandag morgen retten for å vitne i bedragerisaken mot sin eks-agent Einar Baardsen. Over 40 pressefolk er også på plass.

Fotballspilleren mener han totalt har 37 millioner kroner utestående hos sin tidligere agent. Baardsen er i Stavanger tingrett tiltalt for grovt bedrageri og grovt underslag av drøye 22 millioner kroner som kom fra John Arne Riise. Mens Baardsen mener penger ble investert i agentens egne selskaper med fotballspillerens viten og vilje, mener påtalemyndigheten og Riise at han ble villedet og lurt.

Den bedrageri- og underslagstiltalte fotballagenten kom i sin forklaring i forrige uke med harde angrep på både John Arne Riise og ikke minst hans mor, Berit Riise.

– Den største tabben i mitt liv, sa Baardsen om at han i 2001 ble agent for fotballproffen.

57-åringen nekter for grovt bedrageri og grovt underslag. Han avviser også kategorisk å ha forfalsket John Arne Riises underskrift på et lånedokument på 12,7 millioner kroner.

– Riise visste om investeringene

Baardsen og hans forsvarer, John Christian Elden, brukte i forrige uke store deler av tiden rettssaken til å forklare at mange av de 22 millioner kronene som gikk fra Riise til Baardsen faktisk skulle dit.

Baardsen mener blant annet at John Arne Riise visste at millioner skulle investeres i Baardsens selskaper.

– Riise var detaljinformert om investeringene som ble gjort, sa Baardsen i retten.

Angrep mor og sønn

Fotballagenten gikk i forrige uke også til frontalangrep på Berit Riises rolle i forholdet mellom Baardsen og fotballproffen i sin forklaring.

Cornelius Munkvik, Stavanger Aftenblad