MAREN NÆSS OLSEN

En hel side har Spanias største avis viet Bergen, «la ciudad de la lluvia» (regnbyen). Reisereportasjen er ført i pennen av forfatteren Luisgé Martín, noe som kan forklare de fargerike beskrivelsene, på både godt og vondt. Vi tar det verste først:

«I Bergen lever det utsøkte og det monstrøse side om side, med en spontanitet som overrasker», skriver han.

Klager på containere

Og journalisten fra El País fortsetter: «Sammen med nesten sublime landskaper og pittoreske bydeler, som fører deg tilbake i århundrene, møter fotgjengeren uhørte monstrøsiteter. Rådhuset, for eksempel, er innkvartert i et grusomt, grått bygg. Grieghallen, en moderne konsertsal formet som et piano, likner fra utsiden på en stor busstasjon.»

Blokkbebyggelsen på Nordnes faller heller ikke i god jord hos journalisten:

«Man må krysse industriområder fulle av boss og containere for å komme til noen av byens vakreste gater, slik som Knøsesmauet, en av de mest fotograferte», skriver han.

El País trekker paralleller mellom Mariakirken og Bergen by:

«Mariakirken er en kirke fra 1200-tallet som symboliserer karaktertrekkene til Bergen: Man kan beundre autentiske skatter (en nydelig prekestol i tre, for eksempel), men det finnes også elementer av beryktet heslighet (orgelet)».

«Et lite paradis»

Men Bergen får også masse skryt i den spanske avisen, som leses av over to millioner mennesker hver dag. Mot slutten av teksten finner journalisten virkelig frem superlativene:

«Når han står på toppen av fjellet som dominerer innseilingen, og nyter utsikten over husene, og elven av sjøvann som trenger inn over alt, kommer turisten frem til at vemod er en lykkefølelse, og at Bergen, dekket av grå skyer, er et lite paradis».