TORGEIR NORLING

Natt til i går fikk Lorena Gonzales telefonen hun lenge hadde ventet på. Ektemannen, Ruben S. Gonzales — som etter å ha varslet redningsmannskapet med bankelyder, ble reddet ut av maskinrommet på det havarerte skipet Rocknes - ringte henne fra Haukeland sykehus.

— Han fortalte at han elsket meg, og så brast han i gråt, sier hun med tårer i øynene.

Kastet rundt

Vi møter Lorena Gonzales ved Jebsen-kontorene i Manilas havneområde. Hun er kommet hit for å få vite mer om ulykken som nær kostet ektemannen livet.

Den 32 år gamle trebarnsmoren klarer knapt å beskrive helvetet hun har vært gjennom. Da hun fikk vite om ulykken, kunne ingen opplyse om hennes mann var blant de overlevende.

— Jeg var sjokkert, og følte meg så maktesløs Jeg ba igjen og igjen til Gud om at han måtte være i live, sier hun.

Bønnene ble hørt - men Lorena kan fortelle at mannen ikke kom uskadet fra ulykken. Da skipet kantret ble han kastet opp i lufta og landet med et smell. Ifølge Lorena har han pådratt seg kutt i hodet, og hevelser i beina. Hun vet ikke når han kan forlate sykehuset og vende hjem til familien.

— Jeg savner ham så voldsomt, sier hun.

Visste han var i live

Like ved siden av Lorena sitter 41 år gamle Matilda Soloren. De to kvinnene har aldri tidligere møtt hverandre, men føler nå at skjebnen har bundet dem sammen.

Matildas mann Marino Soloren jobbet sammen med Lorenas ektemann i maskinrommet. Også han kom seg ut av det havarerte skipet.

Matilda forteller at hun hele tiden følte seg trygg på at mannen hennes ville overleve. - Jeg sikker på at han ville klare seg. Han er trent til å ta vare på seg selv. Han får aldri panikk, sier hun.

Natt til i går fikk hun også hun etterlengtete telefonen fra ektemannen.

— Han fortalte at han hadde brukket armen, og nettopp hadde blitt operert. Det virket som han hadde det vondt, sier hun.

Ringte under redningsaksjonen

Mens vi snakker kommer en tredje kvinne, 29 år gamle Jessica D. Omlag inn i rommet. Hun forteller at hun slapp å være i tvil om hva som hadde skjedd med ektemannen, Antonio B Omlag. Hun var faktisk blant de første som fikk vite om forliset.

— Jeg følte at noe var galt, jeg var urolig, og fikk ikke sove.

Hun forteller at hun uten hell prøvde å ringe mannen.

Litt senere ringte telefonen tilbake. Det var ektemannen som ringte henne fra mobiltelefonen.

— Han var oppskaket og fortalte at det hadde vært en ulykke. Han må ha følt at jeg ikke trodde på han, for plutselig ropte han: «Dette er alvor!»

I bakgrunnen hørte hun deretter masse støy, og lyden av et helikopter.

— Da fortalte han at de var i ferd med å bli reddet, sier hun.

Gravid i syvende måned er hun sjeleglad for at deres kommende barn vil oppleve å se faren i live.

— Vi har vært veldig heldige, men jeg er så lei meg for de andre, sier hun.

Håper til det siste

Hun er ikke alene om å sørge. En tung stemning i lokalene vitner om at ulykken har rammet svært hardt. Alle vi møter er tydelig preget av tragedien. Arleen V. Asuncion, visepresident i Jebsen Maritime Inc. - selskapet som rekrutterte det filippinske mannskapet til Rocknes - har sammen med flere andre hatt den tunge jobben med å varsle pårørende. Hun snakker om ufattelig sorg, men forteller at mange av de pårørende ennå ikke har gitt opp håpet.

— De ber kontinuerlig, og håper i det lengste, sier hun.

Hun poengterer at hovedprioriteten nå er å hjelpe de pårørende mest mulig.

— Vi har opprettet et krisesenter som er bemannet med vår stab, en prest, og et medisinsk team, sier hun, og forteller at de også bidrar med mat, reiseutgifter og husly til de pårørende.

Snart til Norge

Arleen V. Asuncion sier også at de har håp om at pårørende som ønsker det, de neste dagene vil være på vei til Norge. Reise og opphold for to medlemmer fra hver av de savnedes familier vil bli dekket.

Jørn Gutterød, førstesekretær ved den norske ambassaden i Manila, sier at ambassaden vil ekspedere visumsøknadene i ekspressfart og ellers bistå der de kan.

— Det er klart at det for de etterlatte er avgjørende å reise så raskt som mulig, sier han.

STØTTER PÅRØRENDE: - Vi har opprettet et krisesenter, opplyser Arleen V. Asuncion, visepresident i Jebsen Maritime Inc. i Manila - selskapet som rekrutterte det filippinske mannskapet til Rocknes.<p/> FOTO: TORGEIR NORLING
PÅ FILIPPINENENE: Lorena Gonzales, Matilda Soloren og Jessica D. Om lag gleder seg over at mennene deres overlevde. Men de sørger over alle som har mistet livet.<p/> FOTO: TORGEIR NORLING