Deler av overgrepet skal ha skjedd mens parets voksne sønn kom til og ble vitne til hendelsen.

Mannen ble pågrepet i romjulen i fjor og fremstilt for fengsling nyttårsaften. Han ble pågrepet med våpen i sitt eget hjem etter at han skal ha truet med å ta livet av seg selv, konen og andre familiemedlemmer.

Væpnet aksjon

Væpnet politi måtte ta ham ut, men selve pågripelsen foregikk uten dramatikk.

Etter pågripelsen betrodde mannens kone seg om voldssituasjonen hun skal ha levd i helt siden starten av 80-tallet.

Kvinnen har en ledende stilling der hun bor, men skal ha fungert så godt i hverdagslivet at ingen andre enn de nærmeste skal ha fattet mistanke til problemene hun skal ha hatt i ekteskapet.

Støtte fra eks-konen

Politiet har etterforsket saken raskt og har hovedsakelig basert den på avhør av en rekke familiemedlemmer bosatt i hele landet. Årsaken til tempoet i saken, er mye takket være konkrete vitnebeskrivelser.

Politiet har også snakket med mannens eks-kone, som forteller at også hun har levde under vold og trusler da hun var gift med mannen. Hun flyttet til slutt fra ham. Det er i kombinasjon med rus at mannen skal ha vært mest truende og oppfarende i familiesituasjoner.

Gråt og ble løslatt

Kvinnes ektemann har sittet fengslet siden romjulen i fjor. Han ble først løslatt av tingretten, da han satt og gråt og forklarte seg om saken.

Da lagmannsretten behandlet fengslingen på nytt, bestemte de at han fortsatt måtte sitte innesperret på grunn av faren for gjentakelse.

Han skal være langt ned etter det som har skjedd og har forklart at det svartnet og rablet for ham i forbindelse med pågripelsen i nyttårshelgen.

Mannens forsvarer Vegard Austgulen, sier at mannen har tatt etterforskningen svært tungt, men at de ikke ønsker å kommentere saken noe videre

— Han erkjenner ikke straffskyld, fordi han ikke kan huske hendelsene han er anklaget for, sier Austgulen.

Også kvinnen har hatt det svært tungt i etterkant av at ektemannen ble pågrepet.

— Vi ønsker ikke å kommentere saken, sier kvinnens bistandsadvokat Ellen Strømme Sandvold.

Politiet har nylig sent over sin innstilling til statsadvokaten i Hordaland, der de ber om at mannen i 60-årene skal tiltales for en rekke grove trusselhandlinger og voldshandlinger mot sin egen kone gjennom en årrekke.

FENGSLET: Advokat Vegard Austgulen forsvarer mannen som er siktet for grov vold og mishandling av sin kone gjennom en årrekke. Klienten sitter fortsatt i varetekt. ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG