Stemningen er lavmælt, men livlig i den hjemmekoselige tv-stuen. På Stora Ullevi i Göteborg kjemper Brann og Halmstad om Royal League-millioner. Stillingen er nervepirrende null-null og på stolrekkene foran tv-skjermen følges det intenst med i kampen. Svenskene er i ferd med å feste grepet.

— Dette ser ikke lyst ut, kommenteres det kyndig fra første stolrekke.

Men vi er aldeles ikke på Fotballpuben i Vestre Torggate, tvert imot i tv-stuen i søsterhjemmet «Marias Minde» hos St. Franciskus-nonnene i Ytre Sandviken.

Mellom søster Mary og søster Pia sitter søster Bertha (80) med Branns røde og hvite supportersjal rundt halsen, over korset og den grå søsterdrakten.

«Ekte lidenskap har et navn - Bergens stolthet Brann», står det på sjalet. Søster Bertha er helt enig.

— Brann er favorittlaget mitt, sier hun. Akkurat da brenner Kvisvik den første sjansen for folketomme Nya Ullevi.

Det går et stille sukk gjennom forsamlingen av søstre som med og uten strikketøy har benket seg foran tv-skjermen. Mange for å vente på 21-nyhetene med nytt om Pavens helsetilstand, Bertha også for å se fotball. Brann-kampene bare hun ha med seg.

Følger med på radio

— Jeg har alltid vært interessert i fotball, forteller den blide nonnen, og gløtter bort mot tv-skjermen, der Mjelde'n intervjues på sidelinjen.

Og aller mest interessert er hun i Brann. - Når Brann er på tv, ser Bertha hver eneste kamp, bekrefter generalforstanderinnen, søster Mary, idet Cato Guntveit går på trynet i en svensk krokfot. Nonnene gisper lavt og Bertha griper fast omkring det røde sjalet. Det pleier å hjelpe.

Mens Raymond legger ballen på plass for frispark forteller Bertha at den gode gamle Tippekampen var en av tv-favorittene hennes.

Men ikke nå lenger. Nå nøyer hun seg med Brann.

— Men hvis Brann ligger under hender det at jeg går og legger meg og får med meg resultatet på radio på rommet, innrømmer hun.

Og dersom hun sovner fra sluttresultatet, går hun alltid spent ut etter BT klokken 06.45 neste morgen.

— Ja, det jubles ved frokostbordet når Brann har vunnet, røper søster Mary.

Og når Bertha er på ferie hos slektninger i Nederland, passer søstrene i Sandviken alltid på å ta vare på avisen til henne, slik at hun kan lese om Brann når hun kommer hjem, legger søster Mary til.

Mens Bertha noterer seg at Kvisvik brenner en ny hundreprosentsjanse.

— Utenfor, sukker hun, like blid.

Fulgte kallet

Men da Bertha kom til Bergen som 24 år gammel novise fra Nederland i 1949, var det ikke på grunn av Brann.

— En prest hjemme fortalte meg at det var behov for søstre i Norge, forteller hun.

Dermed fulgte hun kallet og dro til Bergen, fra mor og far og 15 søsken. Da hun kom hit het hun Adriane til fornavn, nå har hun vært søster Bertha i 56 år, og har viet livet sitt til Gud.

I 24 år bodde hun i Moderhuset i Nygårdsgaten 3, senere i Parkveien, de siste tre årene i søsterhjemmet i Ytre Sandviken, sammen med 19 medsøstre, alle pensjonister.

— Jeg visste tidlig at jeg skulle bli nonne, sier hun samtidig som Ragnvald Soma strekker frem en tå og redder Brann fra tragedien. Bertha smiler lettet.

Noen favorittspiller på Brann har hun ikke.

— Fotball er lagspill, derfor er hele laget min favoritt.

Fotball «live» har hun forresten aldri sett, ikke en eneste kamp.

— Jeg kjørte en gang forbi Brann Stadion i buss da det var kamp der, nærmere en tribune har jeg ikke vært, forteller hun, vel fornøyd.

Tok kveld i pausen

Da dommeren blåser Brann og Halmstad til pause og siste nytt om Paven har rullet over skjermen, bestemmer søster Bertha seg for å trekke seg tilbake til rommet og roen.

Forhåpentligvis jublet hun da hun neste morgen kunne lese i avisen at klubben i hennes hjerte hadde dunket svenskene ut av Royal League - og at det er duket for mer Brann-moro på tv.

Heia Brann - og heia Bertha!

NONNER PÅ RANDEN: Søster Bertha (80) ser alle tv-sendte Brann-kamper.Til venstre søster Mary og til høyre søster Pia. FOTO: EIRIK BREKKE
BRANN-SUPPORTER: Branns supportersjal er alltid med når søster Bertha ser tv-fotball.<br/>Foto: EIRIK BREKKE
HEIA BRANN: Søster Bertha (80) ser alle tv-sendte Brann-kamper. Her gjør hun klar for torsdagens Royal League-kamp mellom Brann og Halmstad.