**Navn: Agnete Haaland

Alder: 44

Bosted: Oslo

Sivilstatus: Gift med Erling Borgen, to barn: Julianne (11) og Jakob (9)

Yrke: Skuespiller**

Hvor i Bergen vokste du opp? — Ved Nygårdsparken, Fredrikspris. I et fantastisk hus med lang historie. Det var vidunderlig. Mange fester, god mat og et hus fullt av kultur. Karoline Bjørnson var bollejomfru der i sin ungdom. Både Ibsen og Bjørnson har vært der.

Når flyttet du fra Bergen og hvorfor? - Da jeg var 18 flyttet jeg til USA. Det er altfor lenge siden. I 1988. Sant, det er lenge siden? Men jeg er ekstremt mye i Bergen. Jobb var grunnen til at jeg flyttet. Oslo er jobbebyen, Bergen er byen.

Hva er spesielt ved Bergen? - Jeg elsker jo Bergen. Det jeg savner mest i Oslo er humoren, åpenheten, at folk preiker med hverandre. Oslo-folk eier jo ikke humor. Det er ikke smisk - det er en erkjennelse etter 17 år i byen.

Favorittutested i Bergen? Det er lenge siden jeg har gått ut i Bergen. Før pleide vi å kjøpe levende torsk på Bryggen og fikk den tilberedt på Traktøren. Eller var det Enhjørningen? De beste skillingsbollene? - Jeg baker skillingsboller ukentlig. Men de beste er fra Rognaldsens landhandel i Kvamsvåg.

Ditt beste skoleminne?

— Jeg gikk på barneskolen på Møhlenpris og Nygård ungdomsskole. Jeg husker hele skoletiden som en god tid.

Din bergenske favorittrett? - Pale og palesuppe. Selvfisket pale dratt i Alverstraumen. Bergensk fiskesuppe er himmelsk, helst med syltet pastinakk som gir den sursøte smaken, men det finnes jo ikke lenger. Jeg bruker i stedet hjemmesyltet gresskar.

Hvor er du medlem? - I Norsk Skuespillerforbund, i Attac og i Amnesty International. Og så er jeg livsvarig medlem av Bergens Kunstforening.

Hva samler du på? - Venner! Jeg har altfor mange ting.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - «Stompe kompen». «Honen pitle» er et godt ord. Og «valleslette».

Hva er du mest stolt over i Bergen? - At Den Nationale Scene har fått den beste tomten i hele Bergen. Tenk at de som planla byen anla bygningen i hjertet. Det sier litt om posisjonen kultur har i byen. De mange museene langs Smålungeren er også en hyllest til kunsten.

Hva savner du i Bergen? - Mine bergenske venner og den bergenske delen av familien. Men vi er jo der mye, så vi gjør noe med savnet vårt.

Det mest romantiske stedet? - Hele Bergen er en romantisk perle. En vårdag når rododendronen blomstrer ... Ingenting er mer romantisk enn det. Særlig hvis det er tropenatt i tillegg.

Ditt første kyss? - Nei, det vil jeg ikke si! Men han var «bærgænser»!

Favorittbergenser? - Onkel Herman. Jeg har to vidunderlige fettere; Hans Wilhelm og Dag Steinfeld. Men Herman Steinfeld er en praktkar!

Hva synes du om buekorps? - Politisk korrekt må jeg si at det er tull at ikke jenter får være med. Men jeg er litt som Dagbladet som er mot prester, men for kvinnelige prester; jeg må innrømme at når jeg kommer til Bergen synes jeg det er sjarmerende.

Når så du Brann spille sist? - Jeg har bare sett de spille én gang i mitt liv. I 1981, da jeg studerte historie ved Universitetet i Bergen. Mine medstudenter var i harnisk over at jeg aldri hadde sett Brann spille, så de tok meg med på kamp. Brann vant og vi jublet. Men jeg vil heller gjenskape det jubelbildet i teateret.

Det flotteste byfjellet? - Den kjekkeste turen er over vidden. Det er den jeg har gått mest, i hvert fall.

Ditt «bergenske» favorittsted i Oslo/hvor går du når du lengter mest etter Bergen? - Hjem til Ole Torp. Vi priser Bergen opp i skyene hele kvelden og synger «Fjellvisen». Haha. Ole pleier å si at bergensere er som jøder: Vi må til Jerusalem for å dø.

En god dag i Bergen? - På Fisketorget og kjøpe jordbær plukket i måneskinn. Hihi. Det er det eneste stedet man faktisk kan få kjøpt det. Madam Bergen for bergensk «fast food». Dickens med venner for en god, lang lunsj. Teatret for å se en god forestilling på kvelden.

Ordfører for en dag? - Hvis jeg var Friele ville jeg sørget for at Hordaland Teater fikk et fint lite spillerom midt i sentrum. De har en nydelig sal på Stend, men denne skulle kommet i tillegg. Bergen fortjener nærhet til et godt barneteater.

Bergen om 50 år? - Det fantastiske med fjellene rundt er jo at Bergen ikke kan bli så mye større. Om 50 år er Bergen Norges viktigste by, slik den var i Hansa-tiden. Hvis bergenserne består, og det gjør de jo, er Bergen like vidunderlig. Like patriotisk. Jeg er stolt av å komme fra en by med så sterk selvfølelse!

GURO ISTAD

UNDER PARAPLYEN: Agnete Haaland snakker kav østlending og har bodd i Oslo i altfor mange år, synes hun selv. Men paraplyen er aldri langt unna. Hun er tross alt ekte bergenser. I sjel og hjerte.<br/> FOTO: HÅVARD BJELLAND