Et stormsenter er ventet å treffe norskekysten natt til mandag. Det går verst ut over fylkene nord på Vestlandet og i Midt-Norge, men vil merkes også i Hordaland og Sogn og Fjordane.

— Det blir ikke så ille her som lenger nord, men det er ventet en del nedbør med dette lavtrykket, sier Haldis Berge, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

I Hordaland og Sogn og Fjordane begynner julaften med bris og enkelte regnbyger, som vil falle som snø og sludd i indre strøk.

— Det blir ikke kjempevær, nei, sier Berge.

Storm på Stad på julaften

Mens temperaturene vil falle utover dagen lille julaften, blir det varmere igjen utover ettermiddagen på julaften. Da øker også vinden.

— Det er ventet liten storm langs kysten av Sogn og Fjordane og sterk kuling på hordalandskysten. Rundt Stad blir det full storm på julaften, sier Berge.

Julaften er det er ventet vind fra sør på Vestlandet.

Første juledag roer vinden seg noe, og det er ventet periodevis liten kuling i Hordaland og stiv kuling i Sogn og Fjordane.

Men så nærmer stormsenteret seg, og det vil merkes utover kvelden og natten.

— Søndag ettermiddag øker vinden igjen, til henholdsvis sterk kuling og liten storm i Hordaland og Sogn og Fjordane. Stad får igjen full storm, kanskje orkan, sier Berge.

Vinden vil komme fra sørvest på søndag.

Med stormsenteret kommer også mye nedbør. Utover kvelden og natt til 2. juledag er det ventet rundt 30 millimeter nedbør, varselet er dog noe usikkert.

Lavtrykket er fortsatt et godt stykke unna, og ligger ute i Atlanterhavet.

— Det er mange lavtrykk på vei, men det som kommer søndag ettermiddag er helt klart det kraftigste. Det vil dra med seg ganske kraftig vind, som vil gi sterk storm fra Stad og nordover. Og det vil være vindkast som er vesentlig kraftigere enn dét, sier Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Frykter ekstremvær lenger nord

Meteorologene at stormsenteret kan føre til ekstremvær i Midt-Norge.

Meteorologisk institutt varslet fredag at de har økt sin overvåkning av områdene langs kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag. Her er det ventet ekstrem vind, og i Nordland er det også ventet høy vannstand.

Disse områdene kan natt til andre juledag oppleve vind helt opp i 30 meter i sekundet. Dersom prognosene slår til, vil det gå ut et ekstremværvarsel. Uværet vil også få et navn.

— Værsituasjonen har store likhetstrekk med det som skjedde under nyttårsorkanen for 20 år siden. Ifølge våre prognoser, ser det ut til at lavtrykket som treffer norskekysten om kvelden første juledag er omtrent like sterkt som lavtrykket som forårsaket orkanen for 20 år siden, sier meteorolog Bjørn Røsting til Adresseavisen.

Stormsenteret beveger seg imidlertid hurtig nordøstover.

— Om morgenen andre juledag vil det være svakere vind, sier Berge.

UVÆRET «BERIT»: Slik så det ut da uværet «Berit» herjet i slutten av november, her fra Skuteviken.
SEAN MELING MURRAY