— Vi har ingen observasjonspunkter rundt Voss og Vinje der nedbøren falt ned. Men vi så på radaren at det bygget seg opp noen kraftige lokale byger i går ettermiddag og kveld, sier meteorolog Åge Aasen ved Værvarslinga på Vestlandet.

— Disse bygene har så lokal karakter at det ikke er mulig for oss å si hvor de kommer. Derfor hadde vi bare en generell melding i går om ettermiddagsbyger i indre strøk, sier Aasen.

Når dette helst skjer i indre strøk, har det sammenheng med at det kan bli betydelig varmere der enn ute ved kysten.

Varmest i Lærdal

— Lærdal hadde det varmeste været i hele landet i går med 29,2 grader. Og da får vi ofte torden med muligheter for ekstreme byger, som kan være særdeles lokale, sier Aasen.

Fungerende distriktssjef i Statens vegvesen for Voss og Hardanger, Sigfred Sivertsen, er heller ikke ukjent med ras som følge av store lokale nedbørsmengder på denne tiden av året.

— Når det har vært såpass tørt som nå så blir jorden hard og absorberer vannet dårlig. Alt blir da rennende oppå overflaten og når mengdene blir store nok, finner vannet gjerne nye veier og vi kan få slik ras, sier Sivertsen.

Nye regnbyger i indre strøk

— På meg virker det også som om den lokale nedbøren heller ikke kommer på de samme plassene hver gang, derfor blir slik ras også svært vanskelig å forutse, mener Sivertsen.

Temperaturen vil bli noe lavere i dag, men stige igjen mot slutten av uken.

— Da vil vi på ny få en værtype med muligheter for regnbyger på indre strøk. Men hvor de kommer, har vi ingen mulighet til å forutse, sier Aasen.