— Jeg kan bekrefte at det er ekstremt mye bjørkepollen i bergensområdet nå. Det har noen dager vært mer enn i Oslo, det er uvanlig, sier Hallvard Ramsfjord, botaniker og pollenanalytiker for Norges Astma- og Allergiforbund.

Astma- og allergiforbundets pollenvarsel for i går viste kraftige forekomster av bjørkepollen i Hordaland og Rogaland, men ingen or- eller hasselpollen. For Sogn og Fjordane blir forekomsten av bjørkepollen betegnet som moderat.

Vanligvis spres ikke bjørkepollen på Vestlandet før 1. mai. Men de varme aprildagene har fått raklene på bjørketrærne til å sprette tidligere enn normalt. Normalt varer bjørkepollensesongen ut mai, deretter er det gresspollen som overtar.

Rush på apotekene

Om lag hver femte innbygger i Norge har en eller annen form for pollenallergi, og mange strømmer nå til apotekene for å kjøpe nesespray, øyendråper eller tabletter. Halvannet tusen nordmenn velger også å vaksinere seg.

Tallet på allergikere øker, og ekspertene er ikke helt enige om hvorfor. Forurensning og overdreven hygiene er nevnt som mulige årsaker.

Mens pollenallergi før var et barne- og ungdomsproblem, utvikler i dag også mange eldre mennesker allergi.

I Sverige er tallet på allergikere doblet siden 1970.

Utvikler vaksiner

Ved Haukeland universitetssykehus har yrkesmedisinsk avdeling fått en ny analysemaskin som raskere enn før bestemmer om folk har allergi, og hva de er allergiske mot. Sykehuset er også med på å utvikle nye vaksiner mot pollenallergi, opplyser Erik Florvåg, overlege i klinisk allergologi ved sykehusets senter for yrkes- og miljøallergi.

— Flere vaksiner er under utprøving, men er ennå ikke tilgjengelig for vanlig behandlingsbruk, sier Florvåg til Bergens Tidende.

Ved den vaksineringen som i dag er tilgjengelig blir kroppen gradvis utsatt for økende mengder pollen gjennom sprøyter. På den måten lærer kroppens immunforsvar at pollenstøvet ikke representerer noen fare. Alt første sesongen etter vaksinasjon merker pasientene betydelig mindre allergiplager, og kan redusere på bruken av spray, dråper og tabletter.