Over to år og nær 300 millioner har gått med til å totalrenovere Radisson Blu-hotellet på Bryggen. Bruce Springsteen har allerede testet suiten, men om to dager er også 79 nye hotellrom på plass.

— Dette er det flotteste rommet i byen, sier Nina Askvik.

Hotelldirektøren på Radisson Blu Royal Hotel står midt i suite 510 og skuer ned på solen som glitrer i Vågen. På hennes venstre side står to kongeblå sofaer, og innover i lokalet ligger et stilfullt soverom og et stort bad i kjølige blåtoner.

«New York Mansion Style»

Nina Askvik er tydelig stolt over rommet i «New York Mansion Style», som har en prislapp på 18.000 kroner natten.

Bruce Springsteen, statsminister Jens Stoltenberg, kong Harald og dronning Sonja har alle bodd her. Hvilke andre celebre gjester som er ventet i tiden fremover, sier Askvik ikke noe om.

— Rommet kostet tre millioner kroner. Det er én million mer enn budsjettert, men det er egentlig ikke så mye i det store bildet, sier direktøren.

Støvfull innsjekking

Ombyggingen av det tidligere SAS-hotellet på Bryggen startet 1. oktober 2010. I den første etappen ble 135 rom lukket.

NY RESEPSJON: Resepsjonen har også fått ny drakt under Radisson Blu-hotellets storstilte oppussing. Lærling Malin Von Euw ønsker nye gjester velkommen.
Odd E. Nerbø

I 2011 ble den andre halvparten av rommene stengt, og i alt ble alle eksisterende hotellrom totalrenovert fra gulv til tak.— Fra august 2011 til mai 2012 renoverte vi også området ved lobbyen, restauranten, baren og resepsjonen. Det var en del støv her, og gjestene måtte gå gjennom en plasttarm for å sjekke inn, sier hun.

Boring på morgenkvisten

I de to og et halvt årene som er gått siden renovasjonen startet, har hotellet kun vært helt stengt i en måned. Hotelldirektøren innrømmer at det til tider har vært krevende å holde hotellet gående når gjester er blitt vekket klokken åtte om morgenen av boring i betongveggene.

— Jeg er overrasket over hvor tålmodig gjestene har vært, sier Askvik.

Hun erkjenner at det hadde vært lettere å holde helt stengt i en lengre periode, men prioriteringen er veldig bevisst.

— Det er fort gjort at gjestene glemmer oss. Det er også positivt at våre ansatte har hatt arbeid i hele byggeprosessen.

79 nye rom

Under ombyggingen er hotellet blitt betraktelig større. 1. mars skal nemlig 79 nye rom stå klare til bruk. Fløyen har fått navnet Bugården, og i gangen er gulvet dekket av et mørkeblått teppe. Veggene er malt i grått.

— En gruppe på 12 arbeidere fra Sifab har nylig vært her for å montere møbler og gjøre i stand rommene. Nå gjenstår det bare fire rom, forteller Askvik idet hun går ned trappen til andre etasje.

Gelenderet er dekket av støv, og på gulvet i gangen sitter en arbeider og skjærer til teppebiter. Det meste er klart til åpningen, men på et av rommene i andre etasje høres det rasling med papp.

Nordisk stil

— Jeg monterer senger og garderober. Det blir nok ferdig i tide, sier en smilende montør Knut Mathisen.

Dette rommet skal dekoreres i en urban stil med oransjetoner, mens andre rom i fløyen får en friskere nordiskinspirert stil med lyse farger og ulike blåtoner.

Askvik er godt fornøyd med de mange nye hotellrommene, men mest fornøyd er hun med den nye konferanseavdelingen.

— Det er utvidet både på langs, på tvers og i høyden. På det meste har den største salen plass til 800 mennesker, sier hun.

Regn i Kongesalen

Fire dager etter gjenåpningen av Radisson Blu-hotellet skal 500 mennesker fra verdens største sjømatkonferanse fylle Kongesalen og hotellrommene.

— North Atlantic Seafood Forum har vært holdt i Oslo de siste åtte årene. Vi er veldig fornøyd med at vår utvidede kapasitet gjør at konferansen nå kan bli arrangert i Bergen, sier Askvik.

Men arbeidet med byens største konferanserom har ikke vært enkelt. 16 hotellrom ble fjernet for å få plass til konferansesalen. Og i en periode sto det en gravemaskin i lokalet.

— En stund var taket borte, og det regnet rett ned i Kongesalen. Det var litt av et syn. Nå ser vi frem til å vise frem et moderne hotell som står i fin kontrast til de verneverdige byggene ved siden av, sier Askvik.

ANNO 1982: Da hotellet på Bryggen var flunkende nytt i 1982, ble det valgt en mørk og litt rustikk stil. Etter totalrenoveringen fremstår hotellet som lyst og moderne. Arkivfoto: BT