Maria Nysæther fra Oslo har vært i Bergen og besøkt besteforeldrene sammen med pappa Arild Nysæther i helgen.

— Planen var å ta fly tilbake til Oslo klokken halv fem i ettermiddag. Jeg prøvde å bestille togbilletter, men alt var fullt. Da jeg prøvde igjen, viste det seg at det var ledig, sier Nysæther. Han er lettet over at NSB har satt opp ekstratog.

— Det gjør at vi kommer oss hjem og rekker både skole og jobb mandag.

— Fint å gjøre noe

Overkonduktør Leif Mandelid står på perrongen og peker og organiserer et par minutter før ekstratoget skal gå klokken 12.28 søndag.

— Jeg var egentlig bare bakvakt, men ble kalt inn på fredag. Det er bare fint at vi får noe å gjøre. Nå prøver vi å gjøre det beste ut av det for passasjerene, sier Mandelid.

Blant annet har de rigget til en liten kafé på toget, noe som det vanligvis ikke er på dette togsettet som til vanlig frakter turister på Flåmsbanen.

Setene er ikke like komfortable som på de togene som vanligvis trafikkerer Bergensbanen.

— Er det noen vogner hvor det er seter med hodestøtte, spør en mann.

Han forklarer at helsen hans gjør at han ikke kan sitte i mange timer uten hodestøtte. Mandelid løper av gårde for å se hva han kan ordne.

Hele åtti prosent av setene var besatt da toget skled ut fra perrongen.

— Det er bra, synes Mandeli.

Ekstratog søndag og mandag

NSB har satt opp to ekstratog fra Bergen til Oslo i søndag. Det første gikk 12.28 og er fremme i Oslo klokken 19.31. Det andre går klokken 15.28 og er fremme klokken 22.20.

— Det er fortsatt ledige plasser på begge togene. Billetter til den begge avganger kan bestilles på nett, på stasjonen eller per telefon, sier Henning Lirhus, NSBs strekningsleder på Bergensbanen.

Også mandag vil NSB sette inn ekstratog. Det vil gå tog fra Bergen klokken syv med ankomst Oslo klokken 14.20. Det andre toget går klokken 14.58 og er i Oslo klokken 22.12.

— Foreløpig er det bare planlagt ekstratog til og med mandag. Etter det vil vi se an situasjonen, sier Lirhus.

Også fra Oslo til Bergen er det satt opp ekstratog mandag. Disse togene går fra Oslo klokken 6.31, 12.27 og 14.33. Ordinære avganger vil bli forsterket.

Se oversikt over ekstratog på NSBs nettsider .

Søndag morgen ble luftrommet åpnet nord for Kristiansund, unntatt i Øst-Finnmark. Sør for Kristiansund står fortsatt alle fly på bakken.

TRAVELT: John Kronstad, til høyre, og Leif Mandeli jobber på ekstratoget i dag.
Kristine Askvik
RESERVETOG: Turisttog på langtur.
Kristine Askvik