De to tårnene i byens eldste bevarte bygning har lenge vært pakket inn. Bak stillaser og plast foregår en omfattende renovering, og i går fikk forbipasserende et lite glimt av resultatet.

— Dette har vi sett frem til lenge, sier en stolt byggmester Kjell Edvardsen.

Tre år unnagjort

Fem års innvendig og utvendig renovering av Mariakirken startet 1. januar 2010. Etter planen skal alt være fiks ferdig om to år.

— Så langt ser det ut til at vi skal klare å holde tidsskjema, forteller Kjell Edvardsen.

I løpet av en ukes tid skal det nordre tårnet være helt pakket ut. Arbeidet fortsetter for fullt både i søndre tårn og med taket på korhuset mellom tårnene. Jobben med korhuset begynte i sommer, og man regner med å bli ferdig med den delen av bygget til sommeren.

— Vi fikk oss mange overraskelser da vi begynte arbeidet. Enkelte av trestokkene var helt uthulet av hussopp, sier tømrer Alexander Myrtvedt.

Tømrerkollega Gunnar Danielsen viser hvor det er nytt og gammelt tremateriale. Riksantikvaren har sørget for at minst mulig av det gamle materialet fjernes.

Inne i den ærverdige kirken står for tiden konservator Hilde Viker Berntsen og renser et gammelt takmaleri fra 1400-tallet.

— Vi har vært her i flere bolker, vi kommer og gjør finpussen når murerne er ferdige med sitt arbeid, sier Berntsen.

Stor mengde fagfolk

Det er nesten ingen ende i rekken av fagfolk som bidrar til arbeidet med å fikse på Mariakirken. Arkitekter, tømrere, blikkenslagere, glassmakere, snekkere, elektrikere, prosjektledere og smeder.

Orgelet kommer på plass helt til slutt.

Men først kan vi nyte synet av nytt, blankt kobbertak. Hvor lang tid det tar før det blir irrgrønt, vites ikke.

— Det er det vær og vind som avgjør. Men det blir nok raskt mørkere brunt, spår blikkenslager Jørn Ivar Liseth.

Mariakirken er for øvrig fra cirka 1180, og er 43 meter høy.

DER: Det nye kobbertaket med spir så i går dagens lys for første gang. Renoveringsarbeidet av Mariakirken er nå godt over halvveis, men ennå må vi vente i to år før alt er fiks ferdig. Om en uke er stillas og presenning borte fra nordre tårn.