— Det som er frustrerende, er at vi ikke hører noe om hva problemet er, sier rektor ved Bergen Handelsgymnasium (BHG), Svein Heggheim.

Tilbudet finnes i søkerkatalogen for Hordaland, men med forbehold siden godkjenningen mangler.

  • Saksbehandlingen i seg selv tar ikke så lang tid. Skal jeg være helt ærlig så kan det virke som om regjeringen ikke vil ha tilbudet på grunn av elitestempelet, sier Heggheim.

- Uakseptabelt

Forslaget om å forsøke toårig videregående i Hordaland ble først fremmet i høst av fjerdemann på Høyres stortingsliste, Eivind Nævdal-Bolstad.

  • Det er helt uakseptabelt å bruke så lang tid på en slik sak. Jeg tror saken blir liggende fordi den er en prinsippavgjørelse. Toårig videregående kan vel kalles et eliteprosjekt, og det finner nok ikke SV spiselig, sier han.

Han regner med at søknaden må gjennom Kunnskapsdepartementet før noen avgjørelser blir tatt.

  • Jeg tror departementet prioriterer ideologien og alt maset om enhetsskolen fremfor elevenes beste. Men hvis man skal tilpasse skolen til elevene, må det gjelde de aller flinkeste også, sier Nævdal-Bolstad.

Han mener at tilbudet vil være viktig for elever som er så skoleflinke at de kjeder seg i dagens skolevesen.

- Unngår oppmerksomhet

  • Vi bruker den tiden det tar, svarer pressekontakt i Utdanningsdirektoratet, Kristine Strømmen.
  • Er saken gitt videre til Utdanningsdepartementet?
  • Vi konfererer med departementet slik vi gjør i de fleste saker, sier hun.

BHG-rektor Svein Heggheim ser ikke bort i fra at det er mulig at Kunnskapsdepartementet venter med et eventuelt avslag til oppmerksomheten rundt søkingen til videregående skoler har lagt seg.

  • Et avslag nå ville vekke stor oppmerksomhet, men hvis de venter til mai/juni, er det langt færre som bryr seg, sier han.

Selv om avgjørelsen skulle komme etter 1. mars, vil det være mulig å endre søknaden for elever som ønsker å gå to år fremfor tre på videregående. Men hvis ikke skolen får et svar før påske, gir BHG-rektoren opp troen på oppstart til høsten.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) var ikke tilgjengelig for kommentar i går, men ville ifølge Kunnskapsdepartementets pressesenter uansett ikke kommentert saken fordi den er under behandling.

Hva mener du om toårig videregående skole? Diskutér nedenfor.

Roar Christiansen