RANDI KVINGE

Hver dag møter frivillige opp ved Røde Kors sykehjem i Sandviken. Her hjelper de til med alt utenom stell og pleie. De følger personer til sykehus og lege, har vaffelvogn hver mandag, og vinvogn hver torsdag. De frivillige har også ansvar for minnestund når noen går bort.

— Det kommer frivillige her hver dag. Noen kommer sammen og henter hver sin pasient som de gjør noe koselig sammen med. Det kan være handleturer, grillturer eller kaffikos. Denne uken skal vi ha salg av klær, og de frivillige stiller opp som mannekenger, sier koordinator Bente Vasseenden.

Hun forteller at det er alle typer personer som melder seg som frivillige, og mange kommer langvegs fra for å hjelpe.

Lærer opp andre

Arbeidet ved sykehjemmet er blitt lagt merke til, og koordinatoren har reist rundt for å holde kurs ved andre sykehjem både i Bergen og Stavanger.

— Her i byen har vi vært med på å hjelpe Midtbygda sykehjem og sykehjemmet Haraldsplass. De er allerede kommet i gang med arbeidet, og har annonsert etter frivillige. Det er kjempefint at arbeidet vårt er til inspirasjon, sier hun.

Vassenden forteller at de pårørende er svært positive til frivilligtjenesten, og lurer ofte på hva de skulle gjort uten tilbudet.

— Dette er verdifullt arbeid som ikke hadde blitt utført hvis det ikke var frivillig, forteller hun.

De som hjelper til må gjennom et kurs der de blant annet lærer om Røde Kors.

— De får også informasjon om inkontinens og hvor viktig det er å ha respekt for folk, sorgreaksjoner og holdninger generelt. Til slutt får de et kort og et kursbevis på at de er frivillige, sier koordinatoren.

Får noe tilbake

Vassenden forteller at de aldri takker nei til frivillige, for mange av dem har gjerne behov for å ha noen å snakke med selv.

— Personene vi har kontakt med er sjenerøse mennesker som vil dele med andre. Men de får også noe igjen for å hjelpe. De har laget sin egen frivilligklubb der de møtes og har det sosialt, forteller hun.

Liv Ingebjørg Johnsen (66) er en av de frivillige. Hun bor i Fyllingsdalen og reiser til Sandviken hver uke for å besøke en beboer ved hjemmet.

— Da jeg ble pensjonist for tre år siden bestemte jeg meg for å gjøre noe for andre, og kom over en folder om arbeidet til Røde Kors. Her ble jeg tatt inn i hjertevarmen, og arbeidet gir meg veldig mye. Når jeg ser smilet i ansiktene til beboerne, har jeg det godt med meg selv, forteller hun.