KEN ROSSLAND

ANE BØRHAUG

JAN STIAN VOLD

HILDE KRISTIN STRAND

PER MARIFJÆREN

— Aluminiumsslagtget er jo farlig gods, så du kan trygt si at dette var farlig arbeid, sier operasjonsleder Einar Vereide ved Sogn og Fjordane politidistrikt, til bt.no.

Ni ambulansesjåfører og brannmenn har pustet inn farlig gass i forbindelse med redningsarberbeidet. Fem personer måtte på sykehus for sjekk.

Delvis i elven

Det krevende redningsarbeidet startet ved 11-tiden, da kranbilen kom frem.

Vogntoget som veltet i natt lå helt til i kveld delvis i en elv, og det eksplosjonsfarlige stoffet lekker ut av en container. Stoffet kunne ha eksplodert dersom det kommer i kontakt med vann.

E 39 mellom Vadheim og Sande ble i kveld åpnet igjen, etter å ha vært stengt i et halvt døgn.

– Veien ble åpnet 21.00, sier operasjonsleder Vereide.

Nå er både vogntoget og containeren fjernet.

— Men det vil være vakt i begge ender av strekningen som kommer til å oppmode bilistene om å kjøre med skalkede luker. Det er fremdeles litt gass i området, sier Vereide.

Oppryddingsarbeidet vil holde frem i morgen.

Vekket midt på natten

24 personer ble evakuert, men fikk flytte inn i husene sine igjen ved 05-tiden. De har fått streng beskjed om å holde vinduene lukket.

Ekteparet Harry (73) og Målfrid Hovland (67) bor like i nærheten av kollisjonsstedet. De opplevde å bli vekket midt på natten.

— Jeg sov tungt da jeg ble vekket. Ute kjente vi lukten av gass, forteller Harry Hovland til bt.no.

Han ble svært overrasket over meldingen om at et vogntog med eksplosjonsfarlig avfall hadde kjørt av veien like ved hjemmet deres.

24 personer ble transportert til Vadheim skole.

— Vi ble godt mottatt på skolen. Det var lege der, og det var rigget til i gymnastikksalen med madrasser og ulltepper, forteller Hovland. Han ble sittende å prate med de andre naboene til de fikk komme hjem igjen ved 05-tiden i morges.

— Jeg har fått sove etter jeg kom hjem. Vi har fått klar beskjed om at vinduene må holdes lukket, sier Hovland.

Eksplosjonsfarlig

— Klokken 01.15 fikk vi melding om at et vogntog hadde kjørt ut av E 39 og delvis ut i Ytredalselva mellom Vadheim og Sande - en kilometer nord for Vadheim, opplyser operasjonsleder Odd-Arve Solvåg ved Sogn og Fjordane politidistrikt til bt.no.

Vogntoget var på vei fra Hydro på Sunndalsøra til Hydro på Karmøy med 26 tonn aluminiumslagg da det kjørte av veien. Aluminiumslagg kan eksplodere dersom det kommer i kontakt med vann eller luft.

Rant ut i elven

— Lasten skal helst ikke komme i kontakt med vann, for det medfører brann- og eksplosjonsfare. Det gikk hull på en av de to containerne på vogntoget. Halvparten av det eksplosjonsfarlige stoffet rant ut i elven. Av den grunn evakuerte vi 24 personer i 15 hus i Vadheim, sier Solvåg.

Først opprettet politiet en sikkerhetssone på 150 meter rundt vogntoget. Senere på natten ble sikkerhetssonen utvidet til en kilometer. Bare brannfolk med verneutstyr fikk komme innenfor sperringene.

Heldigvis utløste ikke lekkasjen til elven noen eksplosjoner.

Veien fortsatt stengt

Politiet var i løpet av natten fortløpende i kontakt med Statens forurensningstilsyn (SFT), Direktoratet for Sivilt Beredskap (DSB) og Hydro på Sunndalsøra.

— Vi har snakket mye med personer som har fagkunnskap om stoffene for å vite hvordan vi skal håndtere denne situasjonen, sier Solvåg.

E 39 er fortsatt stengt på ulykkesstedet, men noen busser og ambulanser fikk likevel passere ulykkesstedet i natt. Veien vil ikke bli åpnet igjen før vogntoget er berget. Politiet venter nå på at en stor mobilkran skal komme på plass. Den er ventet ved 11-tiden.

Sjåføren av vogntoget ble lettere skadd i utforkjøringen. I tillegg følte noen av folkene på ulykkesstedet ubehag og har vært hos lege for sjekk.

— Det har gått bra, men det har vært en del gass, sier utrykningsleder Dag André Nesse ved brannvesenet i Høyanger.

Han var blant de første som ankom ulykkesstedet i natt, og var blant brannmennen som ble vasket etter å ha vært i kontakt med farlige gasser. Enkelte blant hjelpemannskapene ble kjørt videre til Førde sentralsjukehus for sjekk i etterkant av ulykken.

— Vi føler oss godt ivaretatt av helsevesenet, sier Nesse til bt.no.

UTFOR: Vogntoget ble liggende delvis i elven.
ODDLEIV APNESETH
<b>FULL VASK:</b> Helsepersonell fra Førde sentralsjukehuset vasket brannmenn som hadde vært i kontakt med farlige gasser. MMS-FOTO: ODDLEIV APNESETH
ODDLEIV APNESETH
MMS-FOTO: ODDLEIV APNESETH
MMS-FOTO: ODDLEIV APNESETH
MMS-FOTO: ODDLEIV APNESETH