ROY HILMAR SVENDSEN roy.svendsen@bt.no

Narko-miljøet i Nygårdsparken består i hovedsak av brukere av tunge stoffer, hvor heroin er spesielt utbredt. Og Erdahl ser med stor bekymring på den siste utviklingen.

— Vi har siden høsten 1999 sett en økende gruppe unge i det tunge rusmiljøet. Ukentlig treffer vi på tre - fire nye unge rusmisbrukere i Nygårdsparken, noe som er over dobbelt så mye som tidligere, sier Erdahl til Bergens Tidende.

Skaffer stoffet på mobil Utekontakten registrerer at det er i aldersgruppen 18 til 25 år økningen er størst, og Erdahl bekrefter at disse nyrekrutterte går på tyngre stoffer som heroin og amfetamin.

— Heldigvis er det sjelden vi treffer på heroinbrukere under 18 år, men disse har sine egne steder i sentrum og bydelene hvor de handler stoff. I den aldersgruppen foregår også stoff-formidlingen i større grad på mobiltelefon, forteller Erdahl.

- De nye er rundt 20 Nestleder Per Erik Johnsen ved sprøytestasjonen og natthjemmet Strax-huset i Bergen bekrefter den dramatiske økningen av unge heroinbrukere.

— Vi har ikke mulighet for å si nøyaktig alder på våre brukere, men de fleste av våre nyregistrerte på natthjemmet det siste året er rundt 20 år, sier Johnsen.Strax-huset har for tiden over 1000 brukere, noe som er mer enn en dobling fra 1998. Da var tallet 400.

Han mener en årsak til heroineksplosjonen blant unge kan være en økt trang til eksperimentering.

— For eksempel kan det være at noen får i seg ecstasy med mye amfetamin, og at de da trenger heroin for å komme "ned" igjen. Og heroin er det ikke vanskelig å få tak i her i byen, forteller Johnsen.

Rett på heroin Avdelingssjef ved Bergen Politidistrikts narkotikaavsnitt, Magne Hovda, er ikke overrasket over de høye tallene.

— Vi ser stadig at det kommer nye og unge folk inn i det tunge rusmiljøet, sier Hovda til Bergens Tidende.

— Terskelen for å prøve harde stoffer er mye lavere nå enn tidligere. Vi har truffet på ungdommer i 20-årene som bruker heroin, uten at de har vært i kontakt med andre stoffer tidligere, sier Hovda.

Han minner om at stoffet både er sterkt vanedannende og svært farlig. - Heroin er absolutt ikke noe en skal eksperimentere med. Faren for overdose er alltid til stede, poengterer Hovda.

I fjor døde 31 personer i Bergen av heroinoverdose.

Les også: Vil ha kriseprogram mot narko-dødenBTs serie om heroinbyen Bergen