Et av målene i klimaplanen som nå er ute på høring er at alle offentlige og private bedrifter i Hordaland med mer enn 10 tilsette skal være miljøsertifiserte innen 2020.

I Hordaland er i dag 96 bedrifter godkjent som miljøbedrifter av Stiftelsen Miljøfyrtårn, og 78 av disse holder til i Bergen. Her har det vært en eksplosjon i interessen det siste året, og Bergen er nå på femteplass i landet over kommuner med flest miljøbedrifter.

— I 2009 har vi nesten fordoblet tallet på miljøbedrifter. Forklaringen er nok at det er «in» i tiden, sier spesialkonsulent Elisabeth Sørheim i Bergen kommune, som synes dette er svært hyggelig.

Hun sier mange bransjer nå er kommet på banen, og barnehager, restauranter og hotell leder an. Dette året blir også en rekke kommunale enheter og skoler sertifisert, etter arbeidet som startet i 2008.

STOR ØKNING: Grafen viser hvor mange bedrifter i Bergen som er blitt sertifisert som Miljøfyrtårn de siste ti årene. Den siste grafen viser forventet utvikling i 2010. Kilde: Bergen kommune. Frokost fri for plast

Hotell Terminus ved jernbanestasjonen er en av bedriftene som sikret seg miljøbeviset i året som gikk. Her serverer de nå frokost helt fri for engangsemballasje, og økologiske varianter av te, müsli og brie inngår i sortimentet.

— Det pålegger hver og en av oss å gjøre vårt for å begrense belastningen på miljøet. For oss som arbeider med reiseliv er det en selvfølge å ta vare på naturen, sier hotellsjef Kjetil Smørås om bakgrunnen for omleggingen.

Alt av engangsemballasje er bannlyst, og på alle baderom er små såpeflasker byttet ut med dispenser. Hver enkelt gjest blir oppfordret til å bruke håndkleet flere ganger, sortere aviser fra restavfall på rommet, og til å låne en av hotellets miljøsykler i stedet for taxi når de skal ta seg frem i sentrum.

Til tross for investeringer for å redusere energiforbruk og avfallsmengde, lønner det seg å være miljøbevisst, ifølge hotellsjefen.

— Vi har tjent mer enn vi har investert. Energibruk og avfallshåndtering koster, og når vi kan kutte der, sparer vi mye.

I det verneverdige hotellbygget er man opptatt av å ta vare det gamle, og eldre møbler har fått nytt liv etter renovering.

— Kundene er mer bevisst i sitt forbruk, og tenker mer og mer gjennom hva de kjøper og hvilke holdninger og verdier en bedrift representerer, sier Smørås.

TAR VARE PÅ DET GAMLE: Disse stolene i juniorsuiten på Hotell Terminus har fått nytt liv etter renovering.
Deisz Ørjan

Kildesortering og engangskutt

Fylkeskommunen i Hordaland, som står bak den ambisiøse klimaplanen, starter nå med seg selv. Både videregående skoler og tannklinikker skal miljøstemples innen 2013, men først ut er Fylkeshuset.

Per Svae, koordinator for miljøsertifisering i Hordaland fylkeskommune, arbeider nå med å få alle kommuner i Hordaland til å bli med i Miljøfyrtårn-ordningen. Så langt er det bare én kommune som har sagt nei.

— Jeg har bare møtt positivitet og innsatsvilje, det er utrolig gledelig og viser at vi lever i en tid da folk er opptatt av at noe må gjøres for klimaet, sier Svae.

Når kommunene er overtalt gjenstår de private bedriftene, og fylkeskommunen planlegger nå en informasjonskampanje.

- Hvordan skal dere overtale dem til å bli miljøbedrifter?

— Å gjøre noe for miljøet er i seg selv positivt, og kan ha positiv virkning på rekruttering innad. I tillegg er dette en gulrot i forhold til markedsføring. Dessuten må man regne med at det blir stilt økende krav om dette fremover, sier Svae.

Planlegger absolutte krav

Han viser til at både fylkeskommunen og kommunen i økende grad vil legge press på bedriftene når offentlige kjøp skal gjøres.

— Vi jobber med å stille miljøkrav i forbindelse med nye kontakter, og oppfordrer våre nåværende leverandører til å miljøsertifisere seg. Idet mange nok bedrifter i en bransje er miljøsertifisert, vil vi stille det som et absolutt krav. Dette nærmer vi oss å kunne gjøre når hotelltjenester skal kjøpes inn, sier Svae.

Prisen for ikke å sertifisere seg, kan bli dyr.

— I 2020 er man nok ute av markedet i mange bransjer dersom man ikke har fulgt med på dette området, tror Svae.

17. februar arrangeres det Miljøfyrtårn-dager i Bergen, og 130 personer fra ulike virksomheter har allerede meldt seg på. Hotellsjef Smørås er klar i sin anbefaling til andre bedrifter:

— Det er ingen grunn til å nøle med å gå i gang, dette er noe enhver bedrift kan klare. Når man først har fått tingene i system, tar det ikke mye tid, sier han.

Sertifikatet er gyldig for tre år av gangen, men Smørås har ingen planer om å stoppe miljøsatsingen der.

— Den store utfordringen vår fremover er hvordan vi kan redusere matavfallet i bransjen.

Er arbeidsplassen din miljøsertifisert? Del gjerne dine erfaringer.

Deisz Ørjan
Deisz Ørjan