Det melder nettstedet Hybel.no, som formidler utleie av hybler. Økningen gjelder årets 13 første dager i forhold til samme periode i 2008. Hittil i år har nettstedet registrert og formidlet 1169 boliger på landsbasis, ifølge daglig leder Christian Rasmussen.

– Det er spesielt i Bergen og Oslo vi ser den kraftige økningen. Vi har nok litt effekt av at flere tjenester nå er gratis, men uansett hvordan man ser det har vi hatt stor økning. Bare den siste tiden har vi hatt en økning på trettifem prosent i unike brukere i forhold til i fjor, og vi ser for oss noe tilsvarende for hele 2009. Markedet har definitivt ikke avgått ved døden.

Rasmussen forteller at prisene har flatet litt ut siden toppen i fjor sommer. Det tilskriver han at forholdet mellom tilbud og etterspørsel har blitt jevnere, slik at det blir færre budkriger.

Gjennomsnittlig utleiepris fra Hybel.no i Bergen sist kvartal var 3641 kroner per måned, en økning på 5,8 prosent fra samme periode året før. Bare i løpet av mandag ble det lagt ut 17 leieannonser.

Finn øker

Finn.no merker også en økning i antall leieenheter på markedet. Mandag kveld ligger det 82 annonser i prisområdet fra 2000 til 9000 kroner på nettsiden.

Salgsdirektør på eiendomsavdelingen Johan Fredrik Høvås opplyser at antall leieannonser i uke to er nær doblet i forhold til i fjor. Den andre uken av 2008 hadde Finn.no 1283 annonser liggende ute, mens i år er dette tallet 2389.

Finn.nos egen statistikk viser at antall leieenheter økte svakt gjennom hele 2008, før tilbudet sank drastisk mot slutten av året. I begynnelsen av 2009 har pågangen nærmest eksplodert, og uke to i 2009 var den beste uken på over ett år.

– Normalisert marked

Hos Notar Utleie har de ikke merket noen forskjell i hybelmarkedet fra i fjor, da de startet opp. Utleiemegler Odd Erik Aasen sier at januar vanligvis er en bra måned for utleiere på grunn av studentinnrykk, men at markedet har vært ganske stabilt de siste månedene.

– Det tar vanligvis mellom to-tre dager og to og en halv uke å få leid ut en bolig nå, avhengig av pris og standard. Utleiemarkedet har normalisert seg etter de vanvittige tilstandene i fjor sommer, da finanskrisen presset flere til å leie. Det er flere hybler til leie nå enn det var i sommer.

Lenge ledig

Ingrid Ruud merker tydelig det økte tilbudet av hybler, men lite etterspørsel. Hun har prøvd å få leid ut et rom i kollektivet sitt i sentrum siden 15. desember. Ruud sier de kun har hatt fire-fem henvendelser hittil, men etter at annonsen ble lagt ut på nytt med flere bilder på onsdag har hun fått to telefoner fra interesserte.

– Jeg ser at det er mye ledig i samme prisklasse, men jeg håper at vi får leid det ut snart. Det er tydeligvis få studenter ute og leter etter bolig, og det ser labert ut.

Ingrid Næss har hatt visninger på et rom i Torborg Nedreaas gate i to uker. Fem personer har meldt sin interesse, men ingen har så langt slått til.

Sliter

I Lille Øvregate er Gudrun Battin bekymret. Etter fem visninger har kun tolv personer meldt sin interesse for rommet i kollektivet hennes. Mandag kveld hadde hun den foreløpig siste visningen. Kun to mennesker dukket opp.

– Jeg la ut annonse på Hybel.no for en og en halv uke siden, men har ennå ikke fått leid ut rommet. Kanskje folk vil ha noe med høyere standard, selv om prisen er lav? Flere av de som har vært innom har i hvert fall fortalt at de skal på flere visninger.

Battin skal flytte til en hybel på Nygårdshøyden første februar, og vil gjerne ha leid ut det gamle rommet sitt innen den tid. Hvis ikke, må hun betale for begge.

– Løsningen blir vel flere visninger, og fortsette å være aktiv. Jeg må jo få leid ut rommet.

Har du historier fra leiemarkedet? Skriv noen ord i kommentarfeltet nedenfor.

Sævig, Rune
Ørjan Deisz