— Anslagsvis 90 prosent av dem vi stopper har promille. Ikke alt er ulovlig, men de har drukket, sier politibetjent Dag Olav Sætre, som har 11 års fartstid om bord i politibåten «Kjølen».

På Vågen ligger lekre millionglis på kjøl tett i tett. Flere har råd til større båter med ditto motor. Og spesielt nå i ferietiden er båtliv og promille en kombinasjon som politiet ser altfor ofte. Nå gir imidlertid Hordalandspolitiets offensiv mot båtfyll, fartsbøller og andre ulovligheter til sjøs klare utslag på statistikken.

- Horribelt

Den kraftige økningen i tallet på rusede båtførere skyldes økt fokus fra politiets side. Nordstrønen forteller at mange av dem som er tatt, er blitt fersket i farvann nær Bergen by. Det bekymrer politiet.

— Det er horribelt. Forskrekkelig mange av disse er tatt på grunn av sin atferd på sjøen. Vi har nok bare avdekket en liten del av dette problemet, mener han.

Båtfyll kan i verste fall ende med ubetinget fengsel. Det ser altså ikke ut til å skremme alle fra å hive innpå ankerdrammer i fleng.

Se større grafikk her!

Avdekker mer snusk

BT har fått tilgang til politiets tall for virksomheten til sjøs i perioden januar-juni i år, og for samme tidsrom i fjor.

Tallene viser i hovedsak tjeneste som er utført med politibåten «Kjølen».

  • 464 båtførere er kontrollerte av politiet i de seks første månedene i år, mot 107 på samme tid i fjor.
  • Til sammen ni båtførere har fått smekk for ulike fartsovertredelser i 2007. I samme periode i 2006 var tallet fire.
  • 13 førere har fått forelegg fordi lanterneføringen på båten ikke var slik som den skulle. I fjor var det bare en som ble fersket for dette.
  • 52 forhold er anmeldt i år, mot bare seks i tidsrommet januar-juni 2006. En del bryter dessuten reglene om at det skal være redningsvester til alle om bord. Det er føreren av båten, eventuelt eieren, som har ansvaret for at det er redningsvester til alle som er om bord. 17 båtførere har hittil fått smekk for forhold som går på manglende redningsutstyr. I fjor var det bare to, i første halvår.

Trafikkoordinator Inge Nordstrønen ved Hordaland politidistrikt opplyser at de store økningene skyldes at politiet har styrket innsatsen på sjøen i år.

— Vi bruker mye mer ressurser på dette området. «Kjølen» går omtrent døgnet rundt, forteller han.

BT har tidligere skrevet at politiet legger opp til en tredobling av aktiviteten til sjøs i år. I fjor var «Kjølen» operativ i bare to måneder.

Ser mye uansvarlighet

De aller fleste forholdene som politiet avdekker under kontrollene sine blir straffet med forenklet forelegg.

— Men det kan fort koste tusenvis av kroner, sier Nordstrønen.

Ifølge trafikkoordinatoren har politiet kontrollert spesielt mange store fritidsbåter, som er ført av relativt uerfarne båtførere.

— Det er nye tider på sjøen, noe vi også ser når vi er ute i privat sammenheng. Det er mye uansvarlighet og hensynsløshet, sier Nordstrønen.

Siv Dolmen