• Det er vanvittig mye Rohypnol i omløp for tiden. Ni av ti som blir pågrepet i forbindelse med andre forhold har Rohypnol på seg. Det kalles i mange miljøer for «voldtektsdop».

Det sier politiførstebetjent Reidar Borlaug på narkotikaavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

I Arendal etterforsker politiet nå en sak der to 13 år gamle jenter skal ha blitt dopet ned med Rohypnol før de ble voldtatt av en 18 år gammel gutt.

«Voldtektsdop»

Rohypnol kalles i mange miljøer for «voldtektsdop», nettopp fordi det gjør brukerne sløve og minsker motstandsevnen.

I Bergen var det for kort tid siden en sak der en stefar hadde dopet ned sin mindreårige stedatter med sovemedisiner, inkludert Rohypnol, før han misbrukte henne seksuelt.

— Det har også vært andre tilfeller der det har blitt brukt Rohypnol og andre sløvende midler i forbindelse med overgrep, sier førstebetjent Kjell Mo ved person- og voldsavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Eksplosiv økning

Beslagene av Rohypnol har økt voldsomt i Bergen. I år 2000 beslagla politiet rundt 14.000 piller, mens beslagene i fjor hadde økt til over 70.000 piller.

— Beslagene inkluderer alle typer piller, men størstedelen er Rohypnol. Det vi har gjort av beslag hittil i år viser at tendensen fortsetter, sier Borlaug.

Forsterker rusen

Rohypnol er i utgangspunktet et lovlig legemiddel, som brukes både som sovemedisin og angstdempende middel.

— Misbrukerne tar Rohynol for å forsterke virkningen av annen rus. Vi finner Rohypnol i alle miljøer, og det er hyppig brukt både blant de som ruser seg på narkotika og de som ruser seg på alkohol. Dette kombinasjonsmisbruket er svært farlig, særlig for de som kombinerer Rohypnol med heroin. Kombinasjonen påvirker åndedrettsfunksjonen, og øker risikoen for overdose, sier Borlaug.

Smugles fra Øst-Europa

Misbrukere som bruker amfetamin og andre sentralstimulerende midler, tar Rohypnol for å komme «ned» etter å ha vært ruset over lengre tid.

— Mange av pillene vi beslaglegger er i originalemballasje som viser at pillene kommer fra Øst-Europa. Samtidig er det ikke tvil om at en god del personer som får Rohypnol lovlig foreskrevet av lege, selger pillene videre til misbrukere, sier Borlaug.

På landsbasis økte beslagene av Rohypnol fra 431.000 i år 2000, til hele 847.000 piller i fjor.

I brukermiljøene omtales Rohypnol som regel som «rypper».