• En heldig hageeier, sier Per Ole Syvertsen. Se video!

Se video øverst i saken!

Vannspissmusen er en lite registrert art i Norge. Selv om den har vid utbredelse, blir den sjelden sett.

Musen er kjent for å slåss innbyrdes, og vinneren spiser gjerne taperen.

Norges kanskje fremste ekspert på arten, konservator Per Ole Syvertsen ved Helgeland museum, har aldri sett musen i levende live.

— Det er ikke så lett å finne musen og se den direkte i terrenget. Jeg har ikke opplevd det, men jeg har hørt lyder fra vannspissmus i bekken, sier Syvertsen til BT.

«Et skup»

Frode Tufte fant også musen i vannet. Han tok videoen og bildene hjemme på Frekhaug i Nordhordland for to uker siden.

bilde10.jpg

— Alle biologer jeg har snakket med, sier de kun har sett musen i død tilstand. En av dem jeg snakket med, kalte det et skup, sier den pensjonerte brannmannen.Per Ole Syvertsen sparer heller ikke på konfekten:

— Kjempeartige bilder og opptak! Det er ingen tvil om hva dette er heller, så lenge opptakene stammer fra Norge. Det finnes en vannspissmusart til på kontinentet. Jeg vil si det er uvanlig å få en så lang opplevelse med en vannspissmus i fri utfoldelse. En heldig hageeier, skriver han og legger til et smilefjes.

Blodtørstig

Tufte har en gammel koi- og gullfiskdam, og det var fiskeyngel og rong som lokket den sky skapningen frem.

— Det var første gang jeg har observert den. Jeg har kikket etter den senere, men ikke sett den igjen, sier Tufte.

Den er et rovlystent beist som utgir seg for å være fromt og vennlig

Vannspissmusen er kjent for å være blodtørstig, og gjorde seg bemerket allerede for flere hundre år siden.

«Den er et rovlystent beist som utgir seg for å være fromt og vennlig, men hvis man rører den vil den bite hardt, med en dødelig gift. Den har et blodtørstig lynne, med stor lyst til å skade alt, og den elsker ingen», skrev Edward Topsell i boken History of Four-Footed Beasts (1607).

Det bekrefter Per Ole Syvertsen delvis:

— Spissmus kan være aggressive overfor hverandre, og dersom to stykker går i en felle for fangst av levende småpattedyr vil gjerne den ene bli drept og til og med delvis spist opp av den andre. Jeg kan lett forestille meg at dødelige konflikter kan forekomme under naturlige forhold også.

Ikke farlig for mennesker

Men resten av Topsells beskrivelse vil han ikke være med på:

— Når det gjelder gift, er nok påstanden en smule overdrevet. Giften er i alle fall normalt ikke farlig for mennesker, men et bitt av en spissmus kan være smertefullt, sier Syvertsen og henviser til denne nettsiden.

Musen er tidligere funnet ved strandenger på kysten og langs vassdrag med næringsfattig lavfuruskog. Et eksempel ble også tatt i felle like øst for Molde i 2010.

På den gjeldende norske rødlisten fra 2010 - altså arter som er i fare for å dø ut - er vannspissmusen oppført som livskraftig, men den blir vurdert for listen.

Tips om morsomme historier? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post