Tirsdag blir mannen (40) som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, fremstilt for varetektsfengsling.

40-åringen er siktet for å ha slått Torbjørn Bauge (50) til døde i Sagvåg på Stord.

Fengslingsmøtet mot mannen startet klokken 13.

Lukket fengslingsmøtet

I ettermiddag kom tingretten frem til at de ville lukke fengslingsmøtet, slik både politiet og forsvarer ønsket. Dermed ble de fremmøtte fra media kastet på dør.

Det er ennå uklart om mannen erkjenner straffskyld eller ikke for dødsfallet.

«Han som har påført vold»

Ifølge Stord-lensmann Roald Raunholm ble den siktede 40-åringen nemlig ikke spurt om hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet, da han mandag satt i sitt første avhør. Det startet i 13-tiden og varte i flere timer.

Han var ikke selv til stede under avhøret, men leste gjennom det mandag kveld.

— Det kan være spørsmålet om straffskyld utsettes til rettsmøtet tirsdag. Av avhøret ser jeg i hvert fall at han ikke er spurt om det direkte.

- Alkohol involvert

Raunholm forteller at det ble nytt alkohol under vennemiddagen, men at det er for tidlig å uttale seg om graden av beruselse.

Han forklarer seg om at det er han som har påført vold

Roald Raunholm, Stord-lensmann

— Alkohol har vært involvert i dette selskapet. Det er tatt blodprøve av både siktede og avdøde for å finne ut mer om graden av eventuell beruselse, opplyser han.

- Hvordan fremsto siktede da politiet kom til åstedet søndag morgen?

— Det vil jeg ikke kommentere. Jeg var heller ikke selv med ut på oppdraget, sier Raunholm.

Han vil heller ikke gå inn på hva 40-åringen har forklart om et eventuelt motiv.

Den nå avdøde 50-åringen skal ha gått til angrep på siktedes kjæreste. Hun skal ha blitt lettere skadet.

Bar preg av kamp

Via sin forsvarer har 40-åringen gitt uttrykk for at nødverge kan bli et tema i saken.

Etter hva BT forstår, skal slagsmålet ha utspilt seg i kjøkkenet i eneboligen på Sagvåg. Det skal ha vært mye blod på stedet, og åstedet skal ha båret preg av kamp.

Nødverge kan for eksempel være at man tyr til vold for å forsvare seg selv eller andre. Under gitte betingelser kan nødverge bety at man slipper straff.

— Flere skal gi sin forklaring for at vi skal danne oss et bilde av hvorfor slagsmålet oppsto. Derfor vil jeg ikke kommentere noe rundt motivet, siden vi ikke har to streker under det svaret ennå, sier Raunholm.

Titall vitner avhørt

Han forteller at et titall vitner er avhørt til nå. Det gjelder de to kvinnene som var til stede i huset, karaktervitner og andre som kan ha sett og hørt noe - «først og fremst de som har vært nærmest hendelsen».

Tirsdag jobber til sammen fem kriminalteknikere i eneboligen. To av dem er fra Kripos, blant dem en fingeravtrykkekspert, mens de tre andre er fra politidistriktet.

Raunholm forteller at en av Kripos-teknikerne er ekspert på tolking av blodspor.

— Han kan si noe om hvordan blodspor er avsatt og hvordan vi kan lese det. Det kan blant annet hjelpe oss til å forstå hvordan personer har vært plassert i forhold til hverandre når slag har falt, sier Raunholm.

Slike blodsporanalyser har de siste årene hatt stor betydning i drapsetterforskninger i Hordaland.

Kripos' blodspor-ekspertise ble koblet inn i forbindelse med drapet på Asbjørn Hvidevold på Halsnøy i 2005, drapet på Hilda Feste i Os i 2012 og Kvinnherad-drapet i 2013.

I Kvinnherad-drapet var nødverge tema, og politiet påpekte i den saken at blodsporanalyse kan ha stor betydning blant annet for troverdigheten av siktedes forklaring.

- Helt uklart

Lensmann Raunholm sier politiet foreløpig ikke vet noe om det ble brukt en gjenstand eller ikke.

— Det er helt uklart og noe som krimtekniske undersøkelser og obduksjonen kanskje kan si noe om.