Bergen sentrum, Årstad bydel og enkelte trafikkerte områder i de andre bydelene har opplevd uvanlig dårlig luftkvalitetet de siste dagene.

Fortsatt kaldt og stille

Årsaken er finværet som har dominert Vestlandet hittil i desember. Kulde og vindstille er dårlig nytt for luftkvaliteten — da legger lokket seg over byen, forteller vakthavende meteorolog Karstein Eitrem ved Vervarslinga på Vestlandet.

— Det er ingen tvil om at været har mye av skylden for den dårlige luftkvaliteten, og alt tyder på at situasjonen vil fortsette i en uke fremover. Det er sjelden værsituasjonen er så stabil i Bergen, sier Eitrem.

Enda verre i dag

I dagens BT advarer byveterinær Ingvar Tveit barn, allergikere og personer med hjerte- og luftveislidelser.

— Dette er så alvorlig at at de svakeste må ta ansvar for egen helse, sier Tveit.

I går kveld kom luftkvaliteten opp i kategorien "svært forurenset". Kommunens målestasjon på Danmarks plass viser at tallene kan bli enda høyere i dag. Allerede mellom 08.00 og 09.00 var tallene for NO2 (nitrogendioksid)kommet opp i "noe forurenset".

Lokket

Meteorologen forklarer at hovedårsaken til at forurensningen øker så kraftig i disse dagene, er det såkalte inversjonslaget som legger seg like over bakken.

— Det er det som skaper det folk kaller eksoslokket. Det betyr at et lag med varmere luft ligger et stykke over bakken, slik at det ikke blir utskiftning i luften under. Dermed konsentreres forurensningen langs bakken, forklarer Eitrem.

Fra sin utsiktsplass på Vervarslinga ser han at lokket over Bergen i dag neppe ligger høyere enn 30-40 meter. Det betyr at du ikke skal langt opp i fjellsidene før luften blir adskillig bedre.

FORURENSNING: Slik ser det ut i Bergen sentrum når forurensingslokket legger seg over byen.
ARKIVFOTO: HELGE SUNDE