TORE SEVHEIM

Passasjerene Tevuo og Norileo Yamasaki er på farten da BT treffer dem på kaien. Skipet er bare en dag i Bergen og de er på vei inn til sentrum for å handle mer.

— Vi har allerede kjøpt en norsk strikkegenser. Veldig fin, men tung og dyr. Det må være dyrt å bo i Norge, for alt koster så mye her. Men folk er svært hyggelige, legger de til.

Spanderer millionen

De er to av skipets 450 passasjerer, som er på hundre dagers jordomseiling med et av Japans mest eksklusive cruiseskip.

— Det er av de dyreste og største cruiseskipene i Japan, sier Naoko Tanimara.

Selv har hun ikke råd til å reise med skipet, men har tatt en jobb om bord i skipet for å oppleve verden. Hun forteller at den dyreste lugaren koster over en million kroner, men det er bare for en person.

— Er det to personer er prisen den dobbelte, forklarer hun.

— Dyrt med andre ord?

— Nei. Turen varer i hundre dager og alle måltider er inkludert. I tillegg er turen spekket med aktiviteter. Blant annet klassiske konserter og foredrag om reisemålene. Men de fleste betaler langt mindre for turen. De betaler omkring 210.000 kroner, sier Tanimara.

Det er den billigste reisepakken forklarer en forbipasserende passasjer i farten. Tanimara forteller at det ikke er hvem som helst som har mulighet til å reise med eksklusive «Asuka».

Flest over 60

— En må ha både tid og penger. Så de fleste passasjerene er over 60 år, sier hun.

I går kveld forlot skipet Bergen og satte kurs mot Nordkapp. Om 50 dager er turen over og da har de besøkt de fleste verdensdelene, storbyer som New York, Istanbul og selvsagt Bergen.