— Vi gleder oss helt villt, og jeg har sjelden sett et så spennende lokale. Stedet kommer til å få en virkelig wow-faktor og bli den største enkeltstående klesbutikken i Bergen sentrum, sier kleskongen Ørnulf Høyer, som allerede har 18 Høyer-butikker i Norge.

Det nye butikklokalet blir på 1500 kvadrat. Til sammenligning er hele Sundt på 4000 kvadrat.

Kjærlighet ved første blikk

Han forteller at de har drømt om Bergen i årevis, men at ingen lokaler har klart å lokke dem vestover.

— Da vi så dette lokalet, tenkte vi bare «ja». For en fantastisk aura. Det var perfekt. Her har vi det, tenkte vi.

Høyer fører blant annet merker som Michael Kors, by Malene Birger, Sand, Marc Jacobs og Stella McCartney.

ISABEL MARANT: Ørnulf Høyer forteller at et av merkene de vil føre er Isabel Marant, som også Vincci og Pepper fører. Her fra høst/vinter-kolleksjonen for 2014-2015.
Scanpix

Spøker for pepperkakebyen

Daglig leder i Odfjell Eiendom, Tore Odfjell, bekrefter at de har fått på plass leieavtale med kleskjeden Høyer i de gamle banklokalene. Da Odfjell Eiendom AS kjøpte det i 2007, var hele bygget leid av DNB. Lokalene har stort sett stått tomme de to siste årene utenom i julen, da pepperkakebyen holder til her. Pepperkakene må nå trolig vike for moteløvene.

— Jeg vet ikke hva som skjer med dem, men jeg håper de finner en løsning. Det er jo noe som er helt ikonisk for Bergen og noe jeg tror alle vil bevare, sier Høyer.

Daglig leder for pepperkakebyen, Steinar Kristoffersen, sier de arbeider med å finne et annet lokale.

— Vi jobber med litt forskjellige ideer, men ingenting konkret. Det er ikke så lett å finne gode lokaler i sentrum. Vi har ikke fått endelig beskjed fra Odfjell om at vi ikke får plass i bygget, men alt tyder på at vi ikke får plass, sier han.

Åpner i september

Høyer sier at de tar sikte på å åpne den 12. september dersom alt går etter planen.

De vil i utgangspunktet beholde det meste slik det er, men utelukker ikke et par større endringer.

— Vi har en god dialog med Byantikvaren, og håper å bygge butikken som et slags museum rundt alle de vakre detaljene. Siden det er så høyt under taket, kommer vi til å bygge en mesanin, en ekstra etasje i midten, forteller han.

FLERE KJENTE MERKER: Merket Marc by Marc Jacobs vil også flytte inn hos Høyer som åpner sin første butikk i Bergen i september. Her koster for eksempel veskene mellom 3000-5000 kroner. Her fra høst/vinter-kolleksjonen.
Scanpix

— En god følelse

Det gamle bankhvelvet forvandles snart til et mannehule, forklarer kleskongen.

— Her vil det bare være merker for menn. En såkalt mancave, som det heter, sier han.

— Hva tror du om markedet for eksklusiv design i Bergen?

— Jeg tror det er stort. Jeg har sjelden hatt en så god følelse før en butikkåpning. Dette er noe som har manglet, sier han.

— Hvilken prisklasse kan bergenserne vente seg?

— Her skal det være noe for alle. Vi har rimeligere merker som Isabel Marant og Diane von Furstenberg, men også mer eksklusive merker som for eksempel Stella McCartney. Selvfølgelig er det ikke alle som kan kjøpe alt umiddelbart. Noen må kanskje spare for å få råd til drømmevesken sin, sier han.

EKSKLUSIVT: Klær fra den britiske designeren Stella McCartney er noe av det mest eksklusive Høyer vil tilby. En festkjole fra denne designeren koster ifølge hennes egen nettside opp mot 30.000 kroner. En enkel hverdagskjole koster rundt 5000 kroner.

Økt konkurranse

Høyer legger ikke skjul på at det vil bli økt konkurranse om eksklusiv design i Bergen. Fra før av har byen både Tiger of Sweden, Illums bolighus, Vincci, Retro, Pepper og Scabal.

Både Høyer, Vincci og Pepper fører for eksempel merket Isabel Marant.

— Jeg håper jo at alle kan leve med at det kommer en stor aktør som vil ta litt plass, men selvfølgelig blir det litt konkurranse. Til nå har vi fått mest positiv respons fra andre aktører og det er vi glad for. Det skal være plass til oss alle, sier Høyer.

Daglig leder hos Retro, Linn Stamnes, er spent på etableringen av Høyer. Hun sier de innad i butikken har snakket om det kommer en ny konkurrent.

— Vi er skikkelig innstilt på at de ikke skal komme hit å stjele kundene våre, det er vi ikke med på. De har noen av de samme merkene som oss, så det blir spennende med en ny konkurrent. Høyer har en fordel fordi de er etablert flere steder i landet enn oss. Nye tilflyttere til Bergen har kanskje større kjennskap til dem enn oss, sier Stamnes.

Retro har holdt til i Olav Kyrres gate i snart ti år. Butikkarealet på 350 kvm er nesten fem ganger mindre enn hva Høyer nå etablerer seg i.

— Det er ikke størrelsen det kommer an på. Vi skal svare med bra vareutvalg og kjempegod service, det som gjør oss gode nå, sier Stamnes.

- Ikke samme marked

Daglig leder Yngve Hansen i Vincci sier han er glad for at Høyer kommer til Bergen.

— Det er kjempebra for byen at det kommer flere butikker i sentrum. Som bypatriot håper jeg at det får flere mennesker bort fra kjøpesentrene i bydelene, og inn til sentrum, sier han.

Hansen er ikke redd for økt konkurranse. Han tror tvert i mot det vil være bra for Vincci at Høyer etableres.

— Vi opererer ikke i samme marked som Høyer. Vi har ikke felles merker med dem. Eksempelvis selger de vesker for opptil seks-syv tusen kroner. Våre veskepriser begynner der, sier han, og fortsetter.

— Mange førstegangskjøpere av litt dyrere tilbehør går gjerne til butikker som Høyer først, før de kanskje går videre til det vi holder på med etter hvert. I tillegg kan flere folk i sentrum kanskje føre til at det drypper litt på oss, forklarer han.

- Viktig med lokalkunnskap

Hansen er usikker på om butikken vil påvirkes av Høyer, som han plasserer i det han kaller «mediumsegmentet».

— I det samme segmentet er butikker som Scabal, Retro og Emilie, men jeg er usikker på hvordan Høyer kommer til å gjøre det her. Høyer er en veldig pen og innbydende butikk, men Bergen er særegen. Det er svært viktig med god lokalkunnskap, og butikker som fra før av er godt innarbeidet har sine faste kunder, sier han.

Den nye butikken vil ha ni eller ti fast ansatte, i tillegg til deltidsansatte. Prosessen med å finne folk er allerede i gang.

— Vi regner med å måtte øke antallet årlig, men det er dette vi starter med, sier Høyer.