Høstkvelden i fjor har lagt grunnlag for to rettssaker i Bergen tingrett. I den ene saken, som kommer opp for retten etter nyttår, står en bergensk jente på 19 år tiltalt for å ha knivstukket eks-kjæresten sin.

Ny rettssak til våren

I den andre sto den ett år eldre eks-kjæresten hennes tiltalt for å ha voldtatt moren til jenten, som er modell og bor i Italia, i forkant av knivstikkingen samme kveld.

Les også: Modellen vitnet mot ekskjæresten: — Glad det er over

Dommen i voldtektssaken kom i dag, og der frifinnes den 21 år gamle mannen for voldtekt.

Det var sent i november i fjor at mannen kom på besøk hjem til huset eks-kjæresten og moren hennes. Eksen var ikke hjemme, men moren slapp ham likevel inn og ga beskjed til sin datter om at hun måtte komme hjem.

21-åringen er tiltalt for å ha gjort samleiebevegelser mens han lå oppå moren og senere ha forsøkt å presse hodet hennes ned mot sin erigerte penis. Han skulle også i følge tiltalten ha tatt tak i hånden hennes ned mot penisen, før han onanerte seg selv.

Ulike forklaringer

Moren og den tiltalte eks-kjæresten til den 19 år gamle modellen har ulike forklaringer på hva som skjedde den kvelden.

Mens de ventet på at jenten skulle komme, skal den anmeldte voldtekten ha skjedd. 21-åringen hevder moren hadde en flørtende tone med ham og at hun kysset ham frivillig. Da han kastet henne ned på sengen og bet henne i brystet, skal hun ha bedt ham stoppe, noe han også sier han gjorde.

Moren på sin side, mener han tvang seg på henne. Hun nektet i retten for å ha flørtet med eksen til datteren sin, og sa at han kastet seg over henne og var fryktelig hardhendt. Først da hun truet med å rope "voldtekt" fjernet han seg fra henne, ifølge morens forklaring.

Varslet ikke før to dager senere

Det var da datteren kom hjem senere den på natten at knivstikkingen, som tas opp i retten senere, fant sted.

Les også: Skrev tekstmelding og unnskyldte at han var blitt knivstukket

Retten sier i sin beslutning at de ikke ser på morens forklaringen som mer troverdig enn den tiltalte 21-åringens. I dommen heter det at "det foreligger rimelig tvil om tiltalte har forholdt seg slik at det er beskrevet i tiltalebeslutningen", og at han derfor frifinnes.

Det trekkes spesielt frem at moren ikke sa klart i fra til datteren at voldtekten hadde funnet sted. Hun sa i stedet at "han prøvde seg på meg", noe retten ikke mener er det samme som å fortelle om en voldtekt. Det pekes også på at moren ikke varslet politiet eller noen andre om det som skulle ha skjedd før etter to dager.

Det trekkes også frem at forklaringen og utfallet i denne rettssaken vil ha vesentlig betydning når knivstikkingen samme kveld kommer opp for retten. Retten sier det kan ha påvirket forklaringen til moren, og at det ikke kan utelukkes at hun har forklart seg som hun har gjort for å verne sin datter.

Odd Mehus