— Jeg trener ikke så ofte, men når jeg blir sint tar jeg på meg joggeskoene og setter av gårde. Takket være HiB er jeg snart klar for maraton, sier Emilie Grepperud.

Må kanskje ta ny eksamen

Hun er en av 10 andreårsstudenter ved studiet for byggingeniører som satt på eksamen i teknisk tegning ved Høgskolen i Bergen (HiB) noen dager før jul. Anstrengelsene var muligens til ingen nytte.

— En av medstudentene etterlyste sitt eksamensresultat da sensuren skulle ha falt i går og han ikke fikk karakteren sin. Beskjeden fra læreren var at noen var borte vekk, men at studentene kunne avlegge eksamen på nytt.

— Det vil vi jo helst ikke. Det var rot allerede på eksamen, for systemet virket ikke slik det skulle, så noen måtte levere på It’s learning og andre på e-post og dermed er man ikke helt anonym slik man skal være på eksamen. Men vi ble lettet da vi skjønte at det betyr at noen kanskje har besvarelsen liggende på maskinene og bare kan sende dem på nytt, sier Grepperud.

Skal ikke være mulig

Lederen for studentparlamentet ved HiB, Øystein Fimland, representerer alle de 7 000 studentene i høyskolesystemet i Bergen. Han har ikke hørt om fadesen da bt.no tar kontakt, men vil forsøke å finne ut hva som har skjedd.

— Dette er kjempealvorlig hvis det stemmer, sånt skal overhodet ikke gå an, sier Fimland.

Leter fortsatt

Leder for institutt for bygg- og jordskiftefag ved HiB, Arne Johan Haugland, bekrefter at det mangler noen besvarelser fra eksamen 21. desember har forsvunnet, men vil ikke bekrefte noe antall.

— Dette er veldig kjedelig. De leter fortsatt etter besvarelsene, sier han.

- Har dette skjedd før?

— Nei, aldri.

- Det skal være noen studenter som har levert på e-post. Dersom de har en kopi, vil dere da godta den som besvarelse slik at de slipper å ta ny eksamen?

— Det må vi vurdere da, men de leter fortsatt etter besvarelsene, sier Haugland.

Ledelsen ikke informert

  • Dette er sterkt beklagelig. Administrasjonen har ikke vært klar over problemet før nå, da ville vi selvsagt ha informert studentene umiddelbart, sier Ole - Gunnar Søgnen, dekan ved avdeling for ingeniørfag.

Avdelingen mottar 15 000 eksamensbesvarelser i året. Søgnen vil sørge for at en slik situasjon ikke oppstår igjen. Først vil han ordne opp for de 15 studentene og deretter endre rutinene for levering av muntlig eksamen på data.

— Datateknisk levering er fortsatt en utfordring for universiteter og høyskoler, men denne typen innlevering skal vi ikke ha flere ganger. I fremtiden skal studentene få utlevert blanke minnepinner slik at leveringen blir sikker. Vi må først og fremst tenke på studentene, sier Søgnen.

Han vil ikke si noe om hvilke konsekvenser dette får for dem som var ansvarlige for eksamensavviklingen.

— Kanskje finner vi alle besvarelsene, kanskje finner vi ikke alle. De berørte studentene vil da får tilbud om ny eksamen, sier Søgnen.

— Jeg er skuffet. Vi går på en høyskole og forventer høy kvalitet. De har rotet vekk eksamensbesvarelsene våre, og vi forventer informasjon og i hvert fall en unnskyldning, sier, Emilie Grepperud.

EKSAMENSROT: Fra disse maskinene forsvant 15 eksamensbesvarelser i løse luften. FOTO: privat.